folk gata vimmel människor stad

Foto: Patrik Nylin, CC BY-SA 4.0

Inrikes

Bloomberg anklagar svenskar för rasism – forskning motbevisar

Publicerad 1/8/2023
Annons

Den amerikanska nyhetsbyrån Bloomberg har varit i Sverige och publicerat ett långt reportage om besöket. I reportaget målas Sverige och svenskar ut som ett väldigt rasistiskt land med hjälp av anekdotisk bevisföring – trots att all fakta säger något helt annat.

I reportaget, som publicerats under rubriken ”Rasism har blivit vardag för minoriteter i Sverige”, skriver Bloomberg att Sveriges rykte som en liberal tillflyktsort är i spillror då Sverigedemokraterna får alltfler röster och att ”rasismen blomstrar”. De skriver även att antalet hatbrott i landet blivit fler.

Nyhetsbyrån har pratat med en nigeriansk man som de kallar Chinedu. Han heter egentligen något annat, men han hävdar att han är så rädd för sin familjs säkerhet på grund av den svenska rasismen att han inte vill gå ut med sitt riktiga namn. Han har bott i Sverige sedan 2018 och i reportaget står det att det inte tog lång tid förrän han kände sig ovälkommen i landet – samt att han upplever rasism nästan varje dag.

– Intrycket jag fick är att du kan komma till Sverige och de har inget emot om du är svart, vit eller brun, men svenskar är inte bekväma med invandrare som förut, säger Chinedu till Bloomberg.

Sveriges jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L) bekräftar narrativet i reportaget. Men i hennes formulering kan man ana en skepticism kring huruvida rasismen faktiskt har ökat bland svenskar.

– Det är kristallklart att rasism existerar och att vi verkligen behöver göra något åt det och gå på offensiven. Det är oavsett om det har ökat eller inte, säger jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L) i reportaget.

Svenskar minst rasistiska i världen

Men faktum är att rasismen bland svenskar, enligt stora internationella studier, är så pass obetydlig att vi bedöms vara det minst rasistiska folket i hela världen.

Enligt studien World Values Survey var Sverige världens minst rasistiska land. Hela 80 länder deltog i studien som resulterade i att Sverige hamnade på förstaplatsen för tolerans – med endast 1,4% av invånarna som uppgett att de ”inte ville ha rasfrämlingar som grannar”.

Mest rasistiskt, och minst tolerant, bedöms Jordanien och Indien att vara enligt samma studie.

Invandrare överrepresenterade för hatbrott mot svarta

Samnytt kunde nyligen rapportera att invandrare i Sverige är kraftigt överrepresenterade när det gäller hatbrott mot svarta.

44 procent av alla hatbrott mot svarta i Sverige begås av invandrare. Detta enligt en ny rapport från Brå – och trots att invandrare i nuläget endast beräknas utgöra cirka 20 procent av Sveriges befolkning.

Dessutom är det känt att det i Sverige ofta sker sammandrabbningar och konflikter mellan afrikanska grupperingar och grupperingar från olika länder i Mellanöstern med grund i den etniska identiteten.

Utöver dessa vetenskapliga faktum nämner inte Bloomberg de enorma problem som Sverige drabbats av till följd av massinvandringen från Afrika och Mellanöstern – vilket vore en mer verklighetsförankrad förklaring till det nya politiska läget än påstådd rasism.

LÄS ÄVEN: Invandrare kraftigt överrepresenterade för hatbrott mot svarta

Mira Aksoy
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
925”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons