Boeing utförde nyligen sin första obemannade testflygning av deras elektriska självflygande passagerarplan. Testet skedde vid en flygplats i Virginia, USA.

Det nästan 10 meter långa planet lyfte vertikalt och svävade i cirka en minut. Syftet var att testa dess självkörande funktioner och markkontrollsystem, rapporterar Technology Review.

Enligt Boeing ska planet ha en räckvidd på 80 kilometer och är för kortare resor inom städer. Den största innovationen är dess elektriska motor, då det inte finns några elektriska flygplan som flyger kommersiellt i dagsläget.

”Avsevärd ingenjörsutmaning”
Planet kommer inte kunna köra på vägar och sen flyga utan påminner om en blandning av flygplan och helikopter, även om ingen är riktigt säker på vad det ska kallas än.

Kommande steg är att testa flygning i rörelse framåt, plus växling mellan vertikal och framåtgående flygning. Konstruktörerna erkänner att det är en ”avsevärd ingenjörsutmaning”.

Boeing är ett av flera bolag, tillsammans med bland annat Uber och Airbus, som jobbar på självkörande flyg. Det är oklart vilken målmarknad de kommer ha, annat än de extremt rika.

Så här såg testflygningen ut: