Tidningen Göteborg Direkt rapporterade tidigare idag om att en bostadsrättsförening satt upp taggtrådsstängsel runt sitt område. Enligt uppgift till tidningen var det för att boende i grannfastigheten Poseidon, som är en hyresfastighet, ”förstör och stjäl” samt att ”det inte går att kommunicera med den allmännyttiga hyresvärden”. Göteborg Direkt fokuserar på hur synd hyresgästerna tycker om sig själva, trots att de inte haft problem med bostadsrättsmedlemmarna.

Det var för några år sedan som bostadsrättsföreningen satte upp ett 2,5 meter högt staket runt gården för att förhindra ovälkomna gäster. Det hjälpte dock inte utan problemen fortsatte. Då förstärkte föreningen stängslet med en kraftig taggtråd.

– Det här staketet är inget som tillkommit nu. Det har stått där ett antal år. Det är bara det att vi kompletterade 40 meter med taggtråd för ett tag sedan bara för att de klättrade över ändå där och gjorde sönder saker för oss, berättar bostadsrättsföreningens ordförande Erik Westerholm för Samhällsnytt.

Se även vår dokumentär: Filmreportage: Tryggheten som försvann

– De har bland annat varit uppe och hoppat på garagetaken och du vet vad som händer då, fortsätter han. Då blir det läckage när man hoppar på sådana plåttak. Vi måste ju skydda våra grejor. Två inbrott har vi haft i bilarna där, just mot den vägen, innan vi satte upp taggtråden.

– Sen har vi kostat på oss en friggebod där vi har solstolar och golfklubbar. Vi har en minigolfbana, boulebana, badminton och uteschack samt en lekstuga för de minsta barnen. Den slog de ju sönder dörren på. Nu har det inte varit något sen vi satte upp den sista taggtråden, så nu har det varit lugnt ett tag.

Fokuserar på hur synd det är om de som förstör
Men Göteborg Direkts rapportering om fallet fokuserar istället på hur synd det är om Poseidons hyresgäster, trots att det är de som förstör för bostadsrättsföreningen.

– Detta är så fruktansvärt upprörande. Är vi, på Beväringsgatan, så hemska att de måste stänga oss ute? Det känns som en ny Berlinmur, säger en hyresgäst till Göteborg Direkt.

Vi frågar Westerholm hur han ser på rapporteringen.

Kan du berätta mer om de problem ni upplever?

– För det första har jag arbetet som förvaltare och ordförande här i 45 år nu. På den tiden när jag började var det väldigt goda förhållanden mellan de här två fastigheterna. Vi hade bland annat ett eget fotbollslag. Vi hade gemensam samlingslokal, diskotek. Sedan urartade det här. Man får väl inte säga så men de plockade in en massa…socialfall här i huset. Och det har ju blivit värre och värre, verkar det som.

– Vi gjorde ett bordtennisbord för utebruk där på området och en grillplats, och vad händer då? Jo, de släpar in sina bänkar på vår gräsmatta för den var ju alltid välklippt och snygg. Och sen slänger de grillkolet…en gång höll det på att ta eld i garageväggen för de tömde ut det alldeles bredvid garaget.

– Och sen bordtennisbordet; det var ju gjutet och det hackade de sönder så det gick inte att spela på längre. Då bestämde vi oss för att om vi ska fortsätta bygga ut på området får vi sätta staket runt.

Har de agerat hotfullt mot era bostadsrättsmedlemmar?

– Ja, de har de också gjort. Vi har ett vattenfall här också, som vi byggde för 20 år sedan. Då tycker de att det är så jätteroligt att stå och slänga in pinnar och stenar i sugen till pumparna där. Då var det en dam som gick ut och sa till, varpå killen sprang och hämtade brorsan och far eller vad det var.

SE OCKSÅ: Filmreportage del 2: Det nya spännande Sverige

– De talade om för henne att hon skulle passa sig annars skulle de slå ihjäl henne. Så hon vågar inte gå ut själv numera. Det har blivit en väldigt otrevlig miljö här måste jag säga, tyvärr.

Hur ser du på att de från Poseidon verkar vilja att ert område lämnas öppet?

– De begriper tydligen inte att det är privat mark. Vi har investerat åtskilliga hundratusen kronor i våra anläggningar här och de vill vi ha i fred. Det är ju ingen kommunal lekstuga vi tillhandahåller.

I Göteborgs Direkts rapportering beklagar sig Johannes Wallgren, distriktschef i Kortedala för Poseidon, om taggtrådsstaketet:

De vill inte att våra hyresgäster klampar in på deras del av gräsytan men de har inga problem med att deras boende passerar vår mark och fastigheter på väg till och från spårvägen varje dag. Vi har inget emot det, utan ser det som en gemensam plats.

Men uttalandet avfärdas helt av Erik Westerholm.

– Men herregud, det är ju kommunal mark. Vi har ju rätt att gå över kommunal mark, för det första. För det andra är det en brandgata där. Så jag förstår inte vad han pratar om riktigt.

De skriver även att de boende i hyreshuset oroar sig för utvecklingen – hur ser du på det perspektivet? 

– Haha, ja, det borde ju egentligen vara tvärtom. Att det är vi som ska oroa oss för utvecklingen för det blir ju bara sämre och sämre i området här.

Hur ser du på Göteborgs Direkts rapportering av situationen?

– Den är ju vinklad. Det är precis som att det är någon avundsjuka för att detta är en bostadsrättsförening, att vi sköter våra grejor. Jag har förklarat för henne precis som jag gjort för dig varför vi måste göra såhär med staketet och det gick inte hem alls.

– Nu får vi en kalldusch här för att kommunen har ju hittills  begärt 300 000 om året i tomträttsavgäld. Nu går de ut nästa år och vet du vad de har mage att kräva? 1,2 miljoner kronor om året, fyra gånger så mycket, det är ganska häftigt. Och då är det ju ännu större anledning att bevara det man betalar för.

”Poseidon hycklar”
Samtidigt tycker Westerholm att Poseidon hycklar i sin kritik av deras stängsel. Han berättar för Samhällsnytt att de gör samma sak i området Gamlestan.

– Man kan ju fråga sig varför Poseidon stängslar in sina fastigheter i Gamlestan. Där är det igenbommat med tråd och grejor.

– Och det har vi sagt till dem vid flera tillfällen: Varför gör ni så själva då?. ”Jo men vi måste ju vara rädda om våra grejor här”. Då låter det så när det är deras grejor. Men våra grejor har ingen betydelse, tydligen.

Vi ringer Lina Isaksson på Göteborg Direkt för att fråga om hennes rapportering:

Tycker du att din rapportering av fallet återspeglar situationen på ett adekvat sätt?

– Ja, jag tycker de flesta har fått kommit till tals.

Boende i bostadsrättsföreningen har blivit hotade till livet av några som var där och förstörde. Är inte det relevant att ha med för att ge en helhetsbild?

– Just det berättade han inte för mig. Men vilken tidning ringde du från sa du?

Från tidningen Samhällsnytt. Du skriver att de boende i hyreshuset oroar sig för utvecklingen – vore det inte mer passande att fråga de boende som de facto måste skydda sig?

– Där kom från ett tips men jag undrar varför ringer du till mig och vad är syftet med samtalet?

Mitt syfte med samtalet är att fråga om er rapportering som tar ställning för de som utsätter, inte för de utsatta.

– Alla fick komma till tals i den här artikeln och tipsen kom från de boende i hyresrätten. Sen fick han berätta hur han kände det.

Han anser att er artikel var väldigt vinklad mot bostadsrättsföreningen.

– Ja det kanske kan vara så men du får gärna skriva en artikel på ditt sätt.

En Jens Nordmark kommenterar Göteborg Direkts artikel där han insinuerar att klippa sönder stängslet:

Tyckte du denna artikel var intressant? Glöm då inte att stödja Samhällsnytt med en månatlig donation! Klicka här för att se hur du kan bidra!