kent-pettersson-surahammar-feat
Inrikes

Borgerliga partierna väljer S framför SD

Publicerad 12/2/2022
Annons

På riksplanet bröts i år den långvariga och som många menar odemokratiska och samhällsskadliga politik där den allt annat överskuggande målsättningen för regeringsbildningen varit att stänga Sverigedemokraterna ute från inflytande. Men ute i kommunerna fortsätter man på flera håll att bilda oheliga allianser syftande till att blockera en allt större andel av folkviljan.

En av de kommuner där högsta prioritet fortsatt är att stänga ute Sverigedemokraterna är Surahammar. Där har Socialdemokraterna styrt i 100 år men tvingades kasta in handduken i juni 2021 till förmån för ett styre bestående av M, KD, L, C – och SD.

I valet gick Sverigedemokraterna fram ytterligare i Surahammar och är där näst största parti. För Socialdemokraterna, som styrt så länge att man tagit det som en självklarhet, var händelserna året innan dock en kalldusch som man inte kunde acceptera.

Det röda maktpartiet har sedan dess därför ägnat stor möda åt att försöka slå in en kil i samarbetet mellan de forna Allianspartierna och SD. Och nu har man åtminstone tillfälligt lyckats – i en ohelig allians tar nu S sig tillbaka till makten genom att göra upp med de borgerliga partierna.

SD och många väljare besvikna

Att politikerna i Surahammar återgår till den tidigare linjen där utestängande av SD är prio ett är något som gör partiets gruppledare i kommunen Kent Pettersson upprörd.

– Det är skandal, en stor chock.

Pettersson tror samtidigt att det på sikt kan stärka hans parti genom att de övriga partierna med beslutet gör många surahammarbor besvikna som tagit för givet att kommunens nu näst största parti skulle få mer genomslag för sin politik i stället för att som nu helt berövas inflytande.

– Jag tror det är en besvikelse för väljarna. Vi tog för givet att vi skulle fortsätta styra kommunen men nu har man lyckats få Socialdemokraterna att gå med på att fungera som ett stödhjul åt Moderaterna där de släpper den tyngsta politiska posten, ordförande för kommunstyrelsen, till det tredje största partiet.

Otryggheten en framskjuten fråga

Otryggheten för invånarna sedan massinvandringen kom till orten har varit en av de stora politiska frågorna i Surahammar och anledningen till det stadigt ökande stödet för SD. Även i opposition kommer partiet att fokusera på trygghetsfrågorna lovar Pettersson.

– Vi måste ha poliser på plats i kommunen och inga medborgarlöften som i praktiken inte innebär någonting.

För att inte tappa ännu fler väljare har de övriga partierna, inklusive Socialdemokraterna, tvingats anpassa sig till SD:s politik och lovar nu även de att det ska bli en ökad polisnärvaro på gator och torg och att man ska ”se över möjligheten” att sätta upp fler övervakningskameror.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons