Trots att miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) avslöjats ha ljugit om sitt deltagande på USA:s nytillträdde president Joe Bidens stora klimatmöte fortsätter Bolund att dra växlar på detta. I ett meningsutbyte i riksdagen menade han att hans politiska motståndare borde hålla tyst ”tills man suttit i ett toppmöte med John Kerry”.

För en dryg vecka sedan kunde Samnytt avslöja att Bolund inte alls – som han själv och bland annat Telegrambyrån TT påstod – invigningstalade och ”satte tonen” på det stora klimatmöte i USA – ”Leaders Summit on Climate” – som Biden kallat företrädare från ett stort antal länder till.

Bolunds närvaro inskränkte sig till ett ”rundabordssamtal” utan mediebevakning klockan sex på morgonen, långt innan det verkliga mötet började. Ingen svensk politiker fanns överhuvudtaget på mötets talarlista.

Bolund häcklades friskt i sociala medier efter lögnen. Ett meningsutbyte i riksdagen på torsdagen visar emellertid att Bolund inte tagit till sig kritiken.

Moderaternas miljö- och klimatpolitiska talesperson Jessica Rosencrantz riktade mot bakgrund av Samnytts avslöjande kritik mot regeringen som hon menade har skapat en ”cirkus kring klimatmötet” och framhävt sin egen roll i det på ett sätt som man inte har täckning för.

Bolund menade dock att Rosencrantz borde hålla låg profil mot honom, detta med hänvisning den centrala roll på klimatmötet han fortsatt hävdar sig ha haft.

– Tills man har suttit i ett toppmöte med John Kerry tycker jag kanske att man ska ha en lite lägre attityd i frågan, snäste han av M-politikern.

Svaret hade inte den tillplattande effekt på Rosencrantz som Bolund hoppats på. Hon upprepade i stället sin kritik mot hur regeringen blåst upp sin insats på klimatmötet.

– Som sagt hoppas jag att Sverige kan få en riktig inbjudan nästa gång till det rum där de stora länderna sitter och diskuterar de avgörande besluten.

I sociala medier fortsätter nu häcklandet av Bolund. Även John Kerry som Bolund säger sig ha haft ett ”toppmöte” med får kängor.