Miljöpartiet var länge uträknade men kravlade sig för en tid sedan åter upp över 4-procentspärren. Men efter Märta Stenevis haveri i TV4:s partiledardebatt där hon vägrade ta Jimmie Åkesson i hand, dyker partiet igen och kan enligt en färsk mätning nu få så lite som 3,8 procent. ”Skrämmande” kommenterar partiets andra språkrör Per Bolund medan vissa har lättare att hantera beskedet.

Enligt uppgift råder nu panikstämning inom Miljöpartiet. Man trodde sig vara stabilt parkerade en bit över 5 procent i väljarstöd efter att tidigare under mandatperioden ha legat en god bit nedanför riksdagsspärren.

LÄS ÄVEN: Stenevi vägrade ta Åkesson i hand

Men det var innan partiets kvinnliga språkrör Märta Stenevi i direktsändning inför svenska folket vägrade både att ta Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i hand och att inte kalla honom, hans partikollegor och partiets väljare för nazister.

Uppmärksammat övertramp straffar sig

Övertrampet slogs upp stort i media och Stenevi hamnade sist i mätningarna om hur partiledarna skötte sig under debatten. Och i den senaste SVT/Novus-mätningen sjunker MP till 4,5 procent med en felmarginal på 0,7 procent, vilket innebär att det verkliga stödet kan vara så lågt som 3,8 procent.

I själva verket kan stödet vara ännu lägre. Detta eftersom Miljöpartiet traditionellt har överskattats i mätningarna. Att säga att man röstar grönt har gett sociala pluspoäng samtidigt som man sedan i själva verket röstat på något annat. Med Sverigedemokraterna har det förhållit sig tvärtom. Många som röstar på partiet har när de tillfrågats valt att säga något annat för att slippa negativa sociala konsekvenser från intoleranta.

Bolund i chocktillstånd

Nu utlyser MP:s andra språkrör, Per Bolund, som i likhet med Stenevi också brukar få jumboplaceringar, politiskt nödläge i partiet inför den på nytt överhängande risken att partiet kan få lämna riksdagen. Miljöpartiet lämnade självmant regeringen för ett år sedan.

Det är endast två dagar kvar till valet och Bolund vädjar nu desperat till de närmast sörjande som ännu håller fast vid det gröna partiet att donera pengar så att man kan köra en aggressiv reklamkampanj i den absoluta slutspurten.

Nu behöver vi göra precis ALLT vi kan under de kommande 48 timmarna”, skriver språkröret i ett massutskick per mejl till de kvarvarande sympatisörerna. Han varnar också för att 4,5 procent inte är en trygg siffra med tanke på hur partiet brukar överskattas i mätningar och förklarar sig vara i chocktillstånd.

Det är en väldigt skrämmande siffra”, skriver Bolund vidare. För andra ter sig tvärtom en ny mandatperiod med Miljöpartiet i riksdagen och kanske också Rosenbad som det verkligt skrämmande.

LÄS ÄVEN: Miljöpartiet vill ha böter för företag med utsläpp 2030