cementa-bolund

Foto: Holger.Ellgaard, CC BY-SA 3.0 / Frankie Fouganthin, CC BY-SA 4.0

Inrikes

Bolund om Cementakrisen: ”Inte regeringens fel”

Publicerad 9/17/2021
Annons

I en intervju kommenterar miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) att lagrådet på torsdagen sade nej till den tillfälliga förlängningen av Cementas tillstånd.

Då det stod klart att Cementa inte skulle få bryta kalk i Slite på Gotland var krisen för stora delar av svensk industri ett faktum. Men sent omsider kom regeringen med ett beslut som gav Cementa ett undantag som tillät fortsatt brytning under åtta månader. Detta undantag menar dock Lagrådet att man inte bör fullfölja.

LÄS ÄVEN: Rapport om konsekvenserna av Cementas stopp mörkades av näringsdepartementet

I juli rapporterade Samnytt att Cementa redan 2017 varnade för att den dåvarande regeringens förslag skulle kunna innebära att bolagets cementproduktion kunde ”försvåras avsevärt/riskerar att upphöra, i närtid och på sikt”.

Efter att regeringen tog det slutgiltiga beslutet i maj 2018 lade man grunden till dagens kris.

LÄS ÄVEN: Socialdemokraterna och Miljöpartiet bakom cementkrisen

Trots varningen 2017 hävdar Per Bolund att det inte är regeringens agerande som ligger bakom krisen.

– Vi har ju en ganska exceptionell situation, det är inte på något sätt regeringen som har satt oss i den är situationen utan det är ju på grund av att Cementa inte har klarat av att leverera det underlag som domstolen kräver för att man ska kunna ge tillstånd.

LÄS ÄVEN: Miljöpartiet: Bygg utan cement

Enligt Bolund ägnar sig regeringen nu åt att försöka undvika att det blir en svår situation för Sverige att hantera. Detta gör man genom att försöka ge längre tid till att exempelvis ställa om till mer ”hållbara byggmaterial” som trä.

När Per mötte John

I somras avslöjade Samnytt att Bolund inte alls, som han själv och bland annat Telegrambyrån TT påstod, invigningstalade och ”satte tonen” på det stora klimatmöte i USA – ”Leaders Summit on Climate” – som president Joe Biden kallat företrädare från ett stort antal länder till.

Trots att ministern avslöjades ha ljugit om sitt deltagande på mötet fortsatte Bolund att dra växlar på detta. I ett meningsutbyte i riksdagen menade han att hans politiska motståndare borde hålla tyst ”tills man suttit i ett toppmöte med John Kerry”.

LÄS ÄVEN: Bolund i skrytattack mot M: Jag träffade själva John Kerry!

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
615Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons