Bolunds nya besked: ”Absolut för” att satsa på ny kärnkraft
Foto: Pressbilder

Miljöpartiet vill satsa pengar på ny kärnkraft. Det säger partiets språkrör Per Bolund i en uppmärksammad intervju.

Efter att ha varit med och avvecklat fyra kärnreaktorer under knappt sju år i regeringen, ger nu Miljöpartiets språkrör Per Bolund ett överraskande besked: Partiet är inte längre helt emot ny kärnkraft. Bolund kan till och med tänka sig att satsa pengar på så kallade SMR-reaktorer.

LÄS ÄVEN: MP-toppen erkänner: Vi ”bytte ut” Vattenfalls styrelse för att kunna avveckla kärnkraften

”Vi är absolut för att lägga forskningspengar och utvärdera om den här tekniken kan fungera”, säger Bolund till Dagens industri.

Jämställdes med pedofiler

Per Bolund har tidigare uttryckt sig starkt kärnkraftsfientligt. I februari i år delade han ett inlägg på Twitter där kärnkraftsförespråkare jämställs med pedofiler.

LÄS MER: Bolund jämställde kärnkrafts-förespråkare med pedofiler: ”Misstag”

Bolund tog senare bort inlägget och tog avstånd ifrån det på det sociala medier. ”En osmaklig tweet” och ”misstag”, hävdade han.

Hellre vindkraft

Samtidigt som Bolund nu vill satsa på SMR-tekniken uttrycker han skepsis. Han tror inte att tekniken kommer visa sig vara så kostnadseffektiv som förespråkarna hoppas på.

SMR-reaktor, eller småskalig modulär reaktor, är mindre än en konventionell reaktor. Det finns stora förhoppningar om att kunna bygga dem snabbare, billigare och göra dem säkrare än konventionella reaktorer.

LÄS ÄVEN: MP-toppen: ”Jag tar hemskt gärna cred för nedlagd kärnkraft”

Än så länge finns endast en kommersiell SMR-reaktor i drift i världen. Akademik Lomonosov, ett flytande kärnkraftverk utanför staden Pevek i ryska Arktis som togs i kommersiell drift sommaren 2020.

50 nya vindkraftsparker

Bolund säger också att han inte vill tillåta att kärnkraft byggs på andra platser än de redan finns idag, och poängterar i intervjun att han mycket hellre satsar på vindkraft än kärnkraft.

I maj i år gav regeringen klartecken till byggandet av en ny vindkraftspark på Kriegers flak i havet utanför Trelleborgs kust. Mellan 35 och 50 gigantiska vindkraftverk ska byggas där, är planen, och de beräknas producera 2,6 TWh elektricitet per år.

Och språkröret vill se fler sådana vindkraftsparker. Betydligt fler.

”Om en vindkraftspark kan orsaka det, vad skulle kunna hända med 50 vindkraftsparker runt om längs Sveriges kust? Det är en enorm potential”, säger Per Bolund.

LÄS ÄVEN: Ornitologer kräver: Börja riva vindkraft och rädda Sveriges örnar

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Mattias Albinsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.