De senaste dagarna har bombdåd och skjutningar avlöst varandra i Stockholm. Polisen misstänker att måltavlan för två bombdåd på två dagar mot en adress i Enskededalen är en gängkriminell 22-åring som enligt flera medier misstänks i utredningen rörande mordet på rapartisten Einar. Samnytt kan berätta mer om gangstern som polisen klassar som ”farlig torped”.

Bombdåden kommer bara dagar efter att gängkriminelle irakiern Mehdi ”Dumle” Sachit från Dödspatrullen sköts hjäl i Rinkeby. Även Dumle har figurerat som misstänkt i utredningen rörande Einar-mordet.

LÄS ÄVEN: Våldtäktsgangstern ”Dumle” ihjälskjuten i Rinkeby

Irakiern var den sista person som befann sig med 19-årige Nils ”Einar” Grönberg innan skjutningen den 21 oktober 2021 i Hammarby sjöstad i södra Stockholm. Enligt vissa uppgifter misstänks Dumle ha lurat in Einar i en fälla innan artisten mördades.

Vid klockan 22.30 på tisdagskvällen skakades boende i Enskededalen av en explosion. En trappuppgång i ett flerfamiljshus skadades av en handgranat. Men det är inte det första bombdådet på adressen – dagen innan exploderade det i samma port.

Attacken i Enskededalen ska vara riktad mot ”huvudmisstänkt” i mordet på Einar. Det rapporterar både Expressen och TV4. På bara några få dagar har det skett två våldsdåd mot två misstänkta i Einar-mordet.

Entrédörren i Dalen. Foto: Instagramkontot Brottsplats Stockholm

”Farlig torped”

Samnytt kan berätta att måltavlan för bombdåden och huvudmisstänkt i Einar-mordet är 22-årige Ildar Galiyev från Zjarkent i Kazakstan. Galiyev folkbokfördes i Sverige 2007-02-22 och erhöll svenskt medborgarskap 2019-06-03.

Galiyev är mer känd under namnet ”Scar” i den kriminella miljön och kopplas till Dalennätverket där även rapartisten Einar tidigare har ingått. Vid ett tidigare polisingripande bar Galiyev en skyddsväst med tygmärket ”Dalen” för gängtillhörighet till Dalennätverket.

Foto: Polisen

Polisen klassar Galiyev som ”farlig torped”. Kazaken förekommer sedan tidigare i belastningsregistret för bland annat försök till utpressning, olaga hot, brott mot knivlagen, stöld och flera narkotikabrott.

Ildar Galiyev

Enligt Expessen har polisen genomfört flera spaningsinsatser mot Galiyev. Men polisen och åklagare saknar tillräckligt starka bevis för att kunna ställa honom inför rätta för inblandning i mordet på rapartisten.

Galiyev är barndomsvän till den mördade rapartisten. Men vännerna uppges ha fallit ifrån varandra och ska ha ha varit fiender på slutet.

”Scar” och ”Einar”. Faksimil YouTube

GPS-puck på Einars bil

Galiyev har bland annat kopplats till förnedringskidnappningen av Einar i april 2020. Enligt uppgifter ska Galiyev ha börjat samarbeta med Vårbynätverket som låg bakom kidnappningen.

Det framgår av polisutredningen att Galiyev har kontrollerats av polis i Einars garage tillsammans med Mario Golzar Mia, 39, ledare för Dalennätverket. Männen ska då ha försökt att fästa en GPS-puck på rapartistens bil. I slutet av november i år åtalades Mario Golzar Mia bland annat för att vara hjärnan bakom kidnappningen av rapartisten.

Förnedringskidnappningen 2020

Misstänkt i ytterligare mordutredning

Förra året misstänktes Galiyev för ett mord i södra Stockholm och häktades ett antal veckor. Men i brist på bevis släpptes gangstern. Enligt Expressen har Galiyev fått 69 000 kronor i skadestånd från skattebetalarna för tiden han satt häktad som misstänkt.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Gäng firar Einárs död med vapen – ”Ligger kastad som en VOI”