©IPR

Bombningarna: Polisen tar hjälp av militären

1.3K Shares

Efter de upprepade bombdåden runtom i Sverige ska ett nationellt så kallad bombdatacenter nu inrättas där Polisen, Försvarsmakten och Säpo ska samarbeta. Verksamheten planeras vara sjösatt till våren.

Det nya bombdatacentret syftar bland annat till att öka kompetensen om sprängningar.

– Vi ska sitta tillsammans i ett center där vi först och främst kommer att ha en nationell lägesbild som vi saknar i dag, då allt är inom ramen för respektive region, säger Marie Borgh, chef för det nationella bombskyddet till SR.

Med en nationell lägesbild tror man det kommer bli lättare att exempelvis se om ärenden har kopplingar till varandra. Tekniska detaljer och kompetensen centret ska ha kommer att möjliggöra en mer effektiv utredning, menar Borgh.

Man hoppas även att arbetet ska ha en förebyggande effekt.

Utredningarna kring bombdåden ställer höga krav och kräver omfattande resurser för att säkra bevis, men enligt Borgh blir Polismyndigheten allt bättre på området och Nationellt forensiskt centrum, NFC, har anpassat sin organisation efter det större behovet.

2019 ryckte nationella bombskyddet ut på 121 bombdåd. Utvecklingen saknar motstycke i västvärlden och har likheter med länder som ligger i inbördeskrig eller är djupt dysfunktionella.

1.3K Shares

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.