prayer MTR2 (1)

Foto: Holger.Ellgaard/Faksimil Facebook

Inrikes

Bön under arbetstid ökar – nu tydliggör MTR att det ej är tillåtet

Publicerad 12/10/2019
Annons

Efter att transportbolaget MTR märkt av att fler ber på jobbet har de gått ut med ett tydliggörande där de klargör att bön ej är tillåtet. ”Vid obetald rast har ni möjlighet att lämna arbetsplatsen för att be, dock inte i våra lokaler”, skriver de.

MTR Express är ett företag på den svenska tågmarknaden som kör snabbtåg mellan Göteborg och Stockholm. De etablerade sig i Sverige efter avregleringen av fjärrtågstrafiken år 2010. De sköter även driften för tunnelbanan i Stockholm.

Företaget skrev följande i mailet:

Då ni behöver vara tillgängliga under betald arbetstid, vilket man inte är om man ber, vill vi från MTR:s håll vara tydliga med att det inte är tillåtet att be då. Vi har uppmärksammat att detta är något som ökat det senaste året och skapat onödigt mycket irritation bland stationsvärdarna, vilket inte är okej utifrån vår värdering Ömsesidig respekt. Vid obetald rast har ni möjlighet att lämna arbetsplatsen för att be, dock inte i våra lokaler.

Pudlade direkt

Mailet uppmärksammades i sociala medier och företaget gör omedelbart en mini-pudel. Lars Nyström, arbetsmiljöchef för MTR, säger till Aftonbladet att mejlet blev dåligt och otydligt formulerat.

– Det är olyckligt, vi försökte hantera det på ett sätt som inte blev helt lyckat, men vår avsikt har aldrig varit att förbjuda någon att be, säger han.

LÄS ÄVEN: Förare höll muslimsk bön i SL-buss – vägrade släppa in kvinna

Istället menar han nu att det ”rör sig om att ytorna för att utöva sin bön ofta är små” och det ligger till grund för irritationen.

Nyström säger att saker såsom bön kan komma i vägen och slita på relationerna på arbetsplatsen.

Reportern frågar om islam

Utan att MTR själva pekat ut någon religion frågar Aftonbladets reporter om ”Är det inte främst muslimer som kommer drabbas då?”.

– Om det är de som tar större plats, ja då är det så, men det har inget med religionen i sig att göra, svarar Nyström.

Han poängterar att det centrala är att man inte ska inkräkta på andras möjlighet att utnyttja pausutrymmet, vilket verkar ha blivit allt vanliga hos MTR.

På senare tid har flera fall av bön på jobbet uppmärksammats, bland annat en busschaufför som bad på bussgolvet i Malmö.

LÄS ÄVEN: Amanda fick inte åka buss i Malmö – var för lättklädd

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
754Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons