Nästa månad invaderas Stockholm av hundratals bönder i protest mot stigande bränslepriser. Det är i alla fall planen enligt bonden Alexander von Bothmer, som leder bondeprotesten.
– Ska man dra det riktigt till sin spets så riskerar svenskt lantbruk att slås ut, säger han till Samnytt.

Alexander von Bothmer är 26 år, nybliven pappa, utbildad lantmästare, lantbrukare utanför Oxelösund och leder nu via Facebook en växande bonderörelse i protest mot stigande bränslepriser. Någon gång nästa månad är planen att han och hundratals andra bönder ska ta sig till Stockholm för att visa sitt missnöje. Exakt var i huvudstaden och hur protesten kommer genomföras är ännu inte bestämt.

– Det har vi inte planerat än, så det vet jag inte, säger han till Samnytt.

– Vi vill att tredje man drabbas så lite som möjligt. Vi är inte där för att reta upp folk.

Protest för professionella lantbrukare

Den 26-årige Sörmlandsbonden är noga med att påpeka att protesten inte är öppen för alla, utan endast för dem som arbetar inom lantbruket.

– Vi vill ha professionella lantbrukare där, säger von Bothmer.

– Vi vill inte ha folk som flyttat ut på landsbygden och som tycker att det är dyrt att tanka. Och vi vill inte ha med byggbranschen och inte lastbilsåkare. Vi tror att varje grupp har olika förutsättningar, därför vill vi föra vår talan och inte allas talan.

Han berättar att tusentals bönder är intresserade av uppropet, och hoppas att i alla fall några hundra av dem dyker upp i Stockholm.

– Många har långt att åka. Det är ingen som åker traktor från Skåne, konstaterar von Bothmer.

”Vi har inget alternativ”

Syftet med protesten är i första hand att få politikerna att inse allvaret med stigande bränslepriser och få till en förändring. Men von Bothmer säger sig samtidigt ha förståelse för politikernas målsättning.

– Jag kan till viss del köpa att soppapriset är högt. Vi ska väl bort från fossila bränslen. Men vi har idag inget alternativ inom lantbruket. Det finns ingen eltraktor. Det finns inte på marknaden att köpa. Det är ingen som tillverkar något sådant, säger han.

Han konstaterar också att svenska bönder betalar betydligt mer för sin diesel än bönderna nere på kontintenten betalar.

– Det är ju dem vi konkurrerar med.

– Det rör sig lite upp och ned, men vi betalar fyra-fem kronor mer än de flesta andra EU-länderna.

Svenskt lantbruk riskerar slås ut

Alexander von Bothmer konstaterar att det inte bara är priset på drivmedel som stiger. Även saker som gödsel och foder blir dyrare.

– Det är världsmarknadspriser. Det kan vi inte göra något åt. Bränsleskatten som våra politiker sätter, den kan vi göra något åt, säger han.

Han befarar att konsekvenserna för Sverige och svenskt lantbruk blir ödesdigra om inget görs och om svenska bönder fortsätter att betala överpriser för drivmedel.

– På kort sikt påverkar det bara oss själva. Lönsamheten blir lägre eller negativ. Men det går inte hur länge som helst. Om du hållit på och gjort förlust två-tre år, då fortsätter du ju inte. Då lägger du ned, säger Alexander von Bothmer och avslutar:

– Ska man dra det riktigt till sin spets så riskerar svenskt lantbruk att slås ut.

Gillade du den är artikeln?

Donera då en slant till tidningen. Utan ditt stöd kan vi inte fortsätta att granska etablissemanget.

Du kan swisha 123 083 3350, fylla i formuläret nedan eller klicka här för övriga alternativ.