mittmedia
Inrikes

Bonnier köper Mittmedia – ger ut 28 dagstidningar

Publicerad 2/8/2019
Annons

Efter att ha råkat ut för svåra ekonomiska problem utannonserades Mittmedia till försäljning i december. På fredagen blev det klart att det blir Bonnier, som redan äger ett flertal stora tidningar – bland annat Dagens Nyheter, Expressen, GT, Kvällsposten, Sydsvenskan och Dagens Industri, som tillsammans med norska Amedia köper koncernen.

Bland intressenterna fanns även Polaris som ägs av norska Schibsted och sedan i höstas ska koncernens ägare ha arbetat med en försäljning till dem. I december lade dock Bonnier ett bud. Enligt uppgifter planerar Bonnier besparingar och nedskärningar inom administration och försäljning men lovar att skydda redaktionerna.

– Bonnier har en över 200 år lång tradition av stark publicistik och ser stora möjligheter att bidra till att skapa god lokal journalistik i Sverige. Vi har under åren arbetat upp en gedigen kunskap om vad som skapar betalningsvilja digitalt. Mittmedia har de senaste åren haft en stark tillväxt i digitala prenumeranter som nu uppgår till ca 79 000 och även utvecklat en framgångsrik lokal digital annonsaffär. Utifrån tryggheten i att vi har en strategi som fungerar, är det givet för oss att aktivt delta i den pågående konsolideringen av svensk lokaltidningsmarknad, säger Anders Eriksson, VD Bonnier News.

– Idag är jag väldigt glad, med stolthet lämnar vi över till Bonnier att förvalta och fortsätta utveckla lokal journalistik och driva liberal opinionsbildning, säger Åsa Malmström, styrelseordförande i Mittmedia Förvaltnings AB och Nya Stiftelsen Gefle Dagblad.

– För de två liberala stiftelser som idag äger MittMedia känns det naturligtvis särskilt bra att det är Bonnier med sina starka liberala rötter som nu blir nya ägare av alla de liberala tidningar som ingår i Mittmediakoncernern, säger Anders Frostell, ordförande, Stiftelsen Pressorganisation.

Innan affären går igenom måste Konkurrensverket säga sitt. Utöver de 28 tidningarna äger Mittmedia även flera sajter och radiokanaler.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
837Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons