Migrations- och integrationsminister Anders Ygemans (S) utspel om att tvångsförflytta svenskar och invandrare i syfte att åstadkomma den integration som inga frivillighetsbaserade åtgärder varit framgångsrik med, får nu stöd av styrande Socialdemokraterna i Borlänge – en av de orter som åsamkats djupa sår på grund av de senaste decenniernas ultraliberala invandringspolitik. Välanpassade svenskar ska tvångsförflyttas till ”utsatta” Tjärna Ängar och missanpassade invandrare till mer välbeställda områden.

Ygemans utspel är delvis kalkerat från den danska S-regeringen i Danmark. Där vill man med mer hårdföra metoder försöka tömma det man här rättframt kallar för ”invandrargetton” på människor som inte arbetar, som lever på bidrag, som är socialt missanpassade, kriminella och/eller muslimskt radikaliserade.

I svensk tappning har projektet dock mer fokus på att skapa gräddfiler för migranter som inte av egen kraft lyckats etablera sig i det svenska samhället. Förslaget har väckt kritik både från vänster och höger. På vänsterkanten upprörs man över det som man menar ”rasistiska” i att flytta runt människor baserat på deras hudfärg och ursprung medan högersympatisörer mer kritiserar de ytterligare särrättigheter ovan på alla tidigare som nu ska ges till invandrare samtidigt som svenskar straffas.

Några som nappat på idén är Socialdemokraterna i Borlänge. Här tampas man sedan länge med extremt svåra invandringsrelaterade samhällsproblem. Området Tjärna ängar är riksbekant som kvitto på den svenska massinvandringspolitikens konsekvenser – arbetslösheten är skyhög liksom bidragsberoendet, gängkriminaliteten skenar, hederskultur och radikal islam breder ut sig. Området är hårt segregerat med bara invandrare, de flesta utomvästliga, och nästan inga svenskar.

Piska för svenskar, morot för migranter

Borlänges S-ordförande Erik Nises sluter i en debattartikel i Dagens Nyheter upp bakom Ygemans förslag. Med piskor för svenskar och morötter för migranter ska Borlänge nu blandas upp. Framför allt är det på bostadsmarknaden som Nises vill se tvångsåtgärder.

För att bryta segregationen ska den som har ett jobb, eller studerar, i första hand få hyra bostad i de billigare områdena, och de som är arbetslösa ska få hyra bostad i de dyrare”, skriver han.

Konkret innebär det att välbeställda svenskar ska få nej om de söker lägenhet i ett välfungerande bostadsområde och i stället hänvisas till exempelvis Tjärna ängar. Bidragsberoende och kriminellt belastade migranter ska tvärtom erbjudas förtur till lägenheter i de fina områdena och slippa sådana krav på inkomst och vandel som krävs för att svenskar ska få teckna kontrakt.

Vidare vill Nises stoppa omvandling av hyresrätter till bostadsrätter för svenskar men införa särskilda regler för invandrare så att de kan ombilda även om de saknar arbetsinkomster, har betalningsanmärkningar eller av andra skäl inte kan få bostadslån.

Oklart om S har samarbetspartierna med sig

Socialdemokraterna styr inte ensamma i Borlänge. Man har med olika typer av koalitioner klamrat sig kvar vid makten och efter valet 2018 bildade man ett samstyre med Miljöpartiet, Centerpartiet, Liberalerna och lokala Omsorg för alla.

Det framgår inte av Nises artikel om förslagen är förankrade hos samarbetspartierna eller hur man på annat sätt ska få stöd för dem under nästa mandatperiod. S har samtidigt tappat många väljare till Sverigedemokraterna i Borlänge.

LÄS MER: Regeringen öppnar för att tvångsblanda svenskar med invandrare

Läs fler artiklar på Samnytt om Borlänge HÄR och problemområdet Tjärna ängar HÄR.