30-årige Robin Andersson drabbades av kraftig smärta och yrsel. Vid flera försök till att få vård fick han istället höra att det handlade om en ”livskris”. Det dröjde tills han fick stroke för läkarna att upptäcka att Robin led av fästingsjukdomen borrelia. Idag är Robin handikappad – men Inspektionen för vård och omsorg (IVO) anser inte att vården har gjort något fel. Detta trots att Robin flera gånger försökt få läkarna att undersöka om det var just borrelia.

Det var för två år sedan som småbarnspappan Robin i Norrtälje drabbades av en stroke med anledning av att han hade obehandlad borrelia, rapporterar Norrtelje Tidning (2021-07-06).

LÄS ÄVEN: Borreliapatient avfärdades med värktablett – fick bestående hjärnskador

Innan Robin drabbades av fästingsjukdomen levde han ett aktivt liv med många sporter och arbetade som kranförare. Men sjukdomen vände upp och ned på hans liv sedan han blev förlamad på vänster kroppshalva.

Robin berättar att han vid två tillfällen har lyft för läkare att hans symptom stämde in på borrelia och frågade om det kunde vara orsaken. Men läkarna var aldrig intresserade av att undersöka honom för den sjukdomen. I stället bedömde läkarna symptomen som smärtor, huvudvärk och neurologiska symtom som en livskris.

– Om de inte hade placerat mig i ett fack och trott att jag hade en livskris, så kanske jag inte hade varit handikappad idag, säger Robin till Norrtelje Tidning.

IVO: ”Omsorgsfull vård”

Borrelia eskalerade till slut till den graden att Robin fick stroke. Han vårdades flera månader på sjukhus och lever idag med att vara förlamad i halva kroppen. Ifjol anmälde han Citikliniken hälsocentral, Samariten Ambulans AB och Norrtälje sjukhus till Inspektionen för vård och omsorg.

IVO har nyligen avslutat utredningen utan åtgärd. Myndigheten anser inte att det har funnits några brister i vården – vidare menar man att kraven på att ge sakkunnig och omsorgsfull vård har uppfyllts. Robin berättar att han inte längre har något förtroende för vården i Sverige.

– Jag blev verkligen ledsen när jag såg beslutet. Det kom som en käftsmäll. Jag blev handikappad för ingen lyssnade på mig och nu säger IVO att det inte gjorts några fel, säger han.

LÄS ÄVEN: Pojke nonchalerades av vårdcentralen – gick med hjärntumör i sex år