En man i Skåne ville testa sig för vad han misstänkte var borrelia. Men läkaren nonchalerade mannens önskemål och skickade istället iväg honom på sjukgymnastik med värktabletter, något som resulterade i att han drabbades av hjärnhinne- och hjärinflammation.

Det var år 2017 som mannen sökte sig till en vårdcentral i Södra Malmö. Trots att mannen var tydlig med sina symptom och även poängterade att han trodde att det berodde på borrelia fick han inget gehör hos läkaren.

LÄS ÄVEN: Pojke nonchalerades av vårdcentralen – gick med hjärntumör i sex år

I en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) uppger mannen att läkaren ansåg att värktabletter och sjukgymnastik skulle råda bot på hans problem.

Senare vid en ny kontakt med vården kunde läkare till slut konstatera att mannen faktiskt hade borrelia. Men då hade redan bakterierna hunnit orsaka både hjärnhinneinflammation och hjärninflammation.

Tappat stor del av arbetsförmågan
Två år efter mannens första besök vid vårdcentralen har han ännu inte återhämtat sig. Med anledning av läkaren felbedömning har han idag kraftigt nedsatt arbetsförmåga och arbetar därför bara 25 procent.

Nedan följer utdrag från mannens IVO-anmälan:

”Jag har varit på tester på neurologen ett flertal tillfällen för att utreda kognitiv status. Det man har kommit fram till i dessa tester är att min kognitiva förmåga är nedsatt och prognos som säger att det kan ta upp till 5 år innan jag eventuellt kan ha full återhämtning.

Dock har läkarna på neurologen också sagt att det finns en risk att jag aldrig kommer att återhämta mig helt från mina skador i hjärnan

LÄS ÄVEN: IVO anmäler läkare i Malmö – kan inte kommunicera på svenska