börsen aktier fonder
Ekonomi

Börsfesten är över – investerarna förbereder sig för ras

Publicerad 5/1/2021
Annons

Sedan pandemins start har många bytt ut resandet och shoppandet till sparande i aktier och fonder och under det senaste året har börsen stigit med nästan 60 procent. Dock förbereder sig allt fler nu på ett börsras.

Att sämre tider kan vara förestående vittnar börsens skräckindex SKEW om som stigit från 122 i april 2020 till nära 140 ett år senare.

– Det visar att det köps fler försäkringar mot ett eventuellt börsfall, säger Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB, till SVT Nyheter.

Försäkringen utgör en investering i ett finansiellt instrument vars värde stiger om börsen sjunker.

– Så det man förlorar på en börsnedgång kommer man att kompenseras för genom att de här finansiella instrumenten istället ger en vinst vid en börsnedgång.

VIX desto lugnare

Samtidigt låg börsens andra skräckindex, VIX, som mäter hur nervös marknaden är för stunden, på rekordnivån 83 i pandemins början. I dag ligger det i stället under medel. Detta indikerar att marknaden inte väntar sig några kraftiga kursrörelser.

– Båda index mäter spänningarna i marknaden. Om det skulle hända något, jordbävning eller vulkanutbrott, så kan man möjligen bedöma hur kraftfulla de händelserna kommer att bli, men du kan inte säga när de kommer att inträffa.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
839Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons