Oron över de potentiellt dödliga biverkningarna av Astra Zenecas vaccin har gjort att många tackar nej till att vaccineras då de inser vilket vaccin de tilldelats. Nu har Region Norrbotten beslutat straffa den som på plats avböjer med en avgift på 450 kronor för uteblivet besök.

Tre av landets 21 regioner tar ut en avgift om 200 kronor för uteblivet vårdbesök vid vaccinationsvägran, i Norrbotten kostar det mer än dubbelt så mycket, 450 kronor.

– Detta kan bara ändras genom ett beslut av regionens politiker, säger Pia Näsvall, vaccinsamordnare för Region Norrbotten, till SVT.

LÄS ÄVEN: Brittisk modell fick Astra Zenecas vaccin – avled

”Bättre framtid med mer vaccin”

Vaccinsamordnaren säger sig ha förståelse för att människor är oroliga över att ta ett vaccin som bevisligen tagit livet av människor men framhäver samtidigt att risken för allvarliga bieffekter är liten och att man därför ändå ska känna sig trygg. Hon säger sig hoppas på en ”bättre framtid med mer vaccin”.

Näsvall menar att det är politiska beslut som ligger till grund för straffavgiften.

– Utifrån det som gäller hade vi inte kunnat göra på annat sätt. Då hade man varit tvungen att fatta nya beslut, säger hon.

Samnytt har tidigare rapporterat att Region Kalmar JO-anmälts sedan kravbrev skickats till de som på plats vägrat låta sig injiceras med Astra Zeneca-vaccinet.

LÄS ÄVEN: Ingen gillar Astra Zeneca