Bild (11)
Inrikes

Boverket: 425 miljoner kronor till ”jämställda och trygga utemiljöer”

Publicerad 12/2/2018
Annons

Under året har Boverket delat ut rekordbelopp om hundratals miljoner till kommuner för att renovera utsatta områden. Satsningarna rör främst förbättring av allmänna ytor och konstprojekt som hävdas öka tryggheten.

Regeringen beslutade under 2016 att införa ekonomiskt stöd till socioekonomiskt utsatta områden med målet att förbättra utemiljöerna. Under 2016 beviljades stöd med cirka 200 miljoner kronor. Nästföljande år beviljades cirka 417 miljoner kronor. Under 2018 har stöd med cirka 425 miljoner kronor beviljats, meddelar Boverket.

För att en ansökan ska godkännas ska pengarna gå till att rusta upp park- och grönområden samt bostadsområdens gårdar. Syftet med stödet är att åtgärderna ska bidra till attraktiva, funktionella, jämställda och trygga utemiljöer. I Göteborg fick det invandrartäta området Gårdsten 4 500 000 kronor för att renovera en trappa vid Muskotgatan 12-14.

Bidraget får även användas för offentlig konst och trygghetsskapande åtgärder i form av bland annat belysning. Stödet motsvarar högst halva kostnaden av åtgärden och projektet måste kosta minst 100 000 kronor att genomföra. Ett krav för att få del av pengarna är att insatsen ska ge en varaktig effekt.

Vandaliseras
Samtidigt förstörs konstprojekten på flera platser i landet. I Malmö har det rapporterats om att klottrare systematiskt målar över konsten.

– Koppla namn till taggare för att kunna lagföra dem och kräva skadestånd. Det är inte rimligt att fastighetsägare eller skattebetalare ska drabbas så här, säger fastighetsbolaget Sofielund i Malmö.

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1059Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons