En delning av Samnytts artikel om en liga som lurade och rånade åldringar mellan 80 och 95 år gamla runt hela Sverige blev för mycket för Centerpartiets etablissemang. Hätska utfall och ett infekterat bråk med konspirationsteoretikern Oksanen och fd kommunikationschefen Ola Spännar har följt.

Det var igår som fd riksdagsledamoten och Center-veteranen Staffan Danielsson delade en artikel från Samnytt på sitt Twitter. I sitt inlägg – som i skrivande stund har över 300 retweets och över 1500 likes – skriver han att han återigen ”tvingas länka till ett reportage i högerpopulistiska Samnytt” eftersom ”normalmedia” inte berättar om vem som rånar åldringar:

Delningen fick Centeranknutna konspirationsteoretikern Patrik Oksanen att gå i taket. I en kommentar hävdar han att Samnytts chefredaktör inte fick pressackreditering i riksdagen på grund av ”kontakter med rysk underrättelsetjänst”.  Detta faller dock inte i god jord. Trots en uppbackning från Centerpartiets fd kommunikationschef Ola Spännar hånas Oksanen stort.

LÄS ÄVEN: C-profil kräver: Förbjud koldioxidutsläpp

Bland annat nämns det kinesiska satirkontot Long Phung som Oksanen för ett år sedan inkluderade i sin rapport för tankesmedjan Fri Värld som ett exempel på statlig kinesisk informationspåverkan.

LÄS MER: Satirkonto togs som exempel på statlig kinesisk propaganda: ”Long Phung vs Oksanen 1:0”

Många uttrycker även att Oksanens egentliga ärende är att flytta bort fokus från brottet och förövarna samt stoppa information om det verkliga tillståndet i landet från att spridas till befolkningen.

Även Staffan Danielssom själv är inne på samma spår. I påföljande tweets går han till attack mot Oksanen och ifrågasätter konspirationsteoretikerns motiv:

Samnytt har tidigare kunnat avslöja att Oksanen fick staten att driva ett förtalsmål mot en privatperson som spred uppgiften att konspirationsteoretikern är en dömd pedofil som för flera år sedan satt i fängelse för sexuella övergrepp mot barn.

LÄS MER: Debattören Patrik Oksanen anklagades för att vara pedofil – fick staten att betala för rättegången

Sedermera har Oksanen blivit en tongivande röst bland en vokal grupp konspirationsteoretiker som hävdar att det inte är den nuvarande regeringen, utan Putin, som orsakat Sveriges allvarliga problem. Gruppen menar att ifrågasättande av regeringen och krav på att lösa de problemen är att ”utnyttjas av ryska intressen”.