Det kommer att ta flera veckor att utreda branden i Ansgariikyrkan i Jönköping. Det säger kommunens förvaltningschef och räddningschef Samuel Nyström till Samnytt.

Parallellt med polisens utredning av branden gör räddningstjänsten en egen utredning. Den utredningen pågår ännu och beräknas fortsätta ett par veckor till, berättar Nyström.

– Vi gör den i ett annat syfte än den utredning polisen gör. Polisen gör sin utredning utifrån att de vill utesluta brott, det är en brottsutredning på ett sätt. Vi har ett lärande perspektiv, det är anledningen till att vi utreder olyckor och bränder, säger Samuel Nyström till Samnytt.

– Vi vill se om vi kan lära oss något av detta utifrån hur en byggnad är konstruerad, om det är någon orsak eller vilket förlopp en brand har haft. Utifrån det kan vi förebygga bränder bättre eller göra bättre insatser.

Räddningstjänsten har ännu inte kommit fram till varför eller exakt var det börjat brinna i kyrkan. Däremot tror man sig veta hur branden spridit sig i kyrkan och anledningen till det snabba brandförloppet.

– Att vi har fått den här omfattningen på branden handlar om att kyrkan hade en vinds- och takkonstruktion som haft en relativt öppen förbindelse över stora delar av byggnaden, berättar Nyström.

– Vi hade en ganska omfattande brand redan vid vår ankomst och kunde se att vi hade rökfyllda vinds- och takkonstruktioner i nästan hela byggnaden.

LÄS MER: Polisen klagar efter blixtfadäsen: ”Väldigt offensiv journalistik”

LÄS MER: Polisen backar om blixtnedslag i kyrka

LÄS MER: Polisen vägrar visa film på mystisk blixt som brände ned kyrka