➤ Strax efter halv sju på kvällen kom det första larmet in om en brand i Gottsunda, en så kallad utsatt stadsdel i Uppsala.

Sedan följde flera larm om en brand i ett garage där ett 50-tal bilar drabbades av elden.

– Vi stod 45 minuter, en timme. Ingen kom, säger ett vittne till Aftonbladet.

21:34 anlände räddningstjänsten till platsen. Orsaken till fördröjningen är att polisen beslutat att avvakta då man inte kunde utesluta att det rör sig om vedergällning för arbete de utfört i området under måndagen och tisdagen, och att denna skulle bestå av stenkastning.

– Det är ur säkerhetsaspekt. Vi har under flera tillfällen har vi blivit attackerade och angripna av stenkastning i området, säger Lisa Sannervik, polisens presstalesperson.

Först när förstärkning från annat håll anlänt, och man utrustat sig med hjälm och förstärkningsvapen, gick man in i Gottsunda och eskorterade brandkåren.

– Det är naturligtvis beklagligt för boende i området. Men vi måste sätta säkerhet för vår personal i första rummet, säger Lisa Sannervik.

I början av veckan genomförde bland annat Kronofogden, Uppsala kommun, parkeringsbolag, Polisen, Tullverket och bostadsbolag en gemensam räd mot organiserad kriminalitet i Valsätra och Gottsunda.