Volvo_Cars_Headquarter

Foto: Christopher Persson (CC)

Inrikes

Bromsarna på elbil havererade – vanligt fel

Publicerad 3/21/2023
Annons

I början av 2022 år uppdagades att ett flertal av Volvos elbilsmodeller lider av ett bromsfel. Enligt uppgift från biltillverkaren ska felet inte påverka bromsförmågan, även om systemen kan stängas av och bromsen upplevas som stum. Nu visar det sig dock att felet är allvarligare än vad företaget medgett.

När det uppdagades att ett flertal Volvomodeller kunde lida av ett fel på bromsarna hävdade man från företages sida att det inte skulle påverka den faktiska bromsförmågan. Den bedömningen kan dock vara felaktig.

LÄS ÄVEN: Polisens nya säkerhetsrutin: Håll hundra meters avstånd till skadad elbil

Lena Torlén, som äger en bil av en av de berörda modellerna, fick uppleva detta när hon körde utmed Kymlingelänken norr om Stockholm. Utan förvarning fick Lena upp ett felmeddelande på bilens display som lät förstå att hon omedelbart skulle stanna eftersom det förelåg ett bromsfel.

Jag körde i cirka 80 km/h på Kymlingelänken när felmeddelandet uppstod, och fick stopp på bilen under Rinkebyrondellen, flera hundra meter senare. Jag mår fruktansvärt dåligt över detta, kan inte sluta tänka på vilken otrolig tur jag hade som inte blev påkörd eller själv körde på någon

Lena reagerade genom att trycka på bilens SOS-knapp, vilken emellertid inte heller fungerade. Till sist fick hon kontakt med polisen och företaget genom att ringa via sin mobilapp. Från Volvos sida vill man fortfarande inte vidgå att det skulle röra sig om ett så allvarligt fel som bland annat Lena upplevt. Att så skulle vara fallet tillbakavisas i ett uttalande av Volvos PR-chef Magnus Holst.

Nej, bromsverkan försvinner inte helt. Bilen kan dock i värsta fall, som kommunicerats tidigare, tappa stödsystem vilket leder till en ”stum” bromspedal. Trots den stumma känslan i pedalen uppfyller bilarna gällande lagkrav.

Enligt Carup gäller problemen bilar av årsmodell 2023 och modellerna C40, XC40, S60, V60, XC60, V90 och XC90.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
933Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons