Foto: Al-Ganas Facebook/komposition

Brorson till militanta islamismens ledare vann internvalet i S: ”Jag hatar judar”

En 19-åring vid namn Omar Al-Ganas, brorson till Abu Raad som pekas ut som islamismens ledare i Sverige, stod som nummer 14 på Socialdemokraternas lista till kommunfullmäktige i Hässleholm. Men när personkryssen var räknade hade Al-Ganas fått fler personkryss än förstanamnet och kryssade sig därmed förbi oppositionsrådet Lena Wallentheim (S). Samhällsnytt kan nu visa att Al-Ganas uttryckt sig antisemitiskt, kvinnoförnedrande, har islamistiska åsikter, vill mörda USA:s och Israels regeringschefer och har oklara lojaliteter mot landet han bor i.

Omar Al-Ganas är född i Gävle men bor numera i Hässleholm. Inför valet var han relativt okänd men förekom i två artiklar före valet.

I en intervju för tidningen Frilagt beskrev han bland annat vad hans stora passion är, att bestämma:

– Det var då jag verkligen insåg vad jag ville göra: Fatta beslut, sa han till tidningen.

Han betonade sin relation till gud i samma intervju:

-Gud har satt mig på den här jorden för att bli politiker.

Även Kristianstadsbladet uppmärksammade Al-Ganas, som bara hade varit aktiv cirka ett år innan valdagen. Där uttalade han sig självsäkert inför valet:

– Mitt valresultat kommer att chocka medborgarna, så enkelt är det, berättade han då.

Läs mer: Flera nya ”skrällar” där invandrare kryssar sig före i vallistorna – petar svenska kandidater

När rösterna hade räknats samman visade det sig att Al-Ganas hade fått fler röster än partiets starka kvinna, Lena Wallentheim (S).

I Kristianstadsbladet framgår varifrån han kan ha fått rösterna:

– Här behöver jag knappt bedriva valkampanj, om jag ska vara ärlig. Det är mitt område, sa han då om invandrartäta Ljungdala där han växt upp och bor.

Islamistiska släktingar
Omar Al-Ganas är samtidigt brorson till den ökända Abu Raad, som av Gefle Dagblad avslöjats vara en ledande islamist i Sverige. Raad är imam i moskén i Gävle och hyllade på Facebook IS erövring av norra Irak och försökt samla ihop pengar till terrorister.

Mer om granskningen av den islamistiska farbrodern kan ni läsa om här.

En annan imam som dömdes för mordförsök mot en shiitisk man i Hässleholm 2009 är också gift med en av Al-Ganas fastrar.

Dessutom är Omar Al-Ganas kusin med Riyad Abdulkarim Al-Duhan Raad, som dömdes för olaga hot mot Gefles Dagblad Anna Gullberg, efter att tidningen granskat islamismen i moskén där, som involverar Riyads och Al-Ganas släktingar.

”Tar avstånd” – men uttrycker själv hat
Till Frilagt säger Al-Ganas att han ”Jag tar avstånd från de av dem som har de värderingarna”.

Men Samhällsnytt kan nu avslöja att Al-Ganas ger uttryck för helt andra värderingar än det som framkommit i Frilagt och Kristianstadsbladet.

”Hatar judar mest”
I ett inlägg på sajten ask.fm ställs en fråga till Al-Ganas om vad han hatar mest. Svaret han ger är ”judar som äter äpple”. Enligt judisk tradition äter judar äpple på deras nyår Rosh Hashana.

”Meningen med livet är att bli muslim”
Al-Ganas ska enligt egen utsaga ha tagit avstånd från imamen Abu Raad både politiskt och privat. Men i ett Facebook-inlägg den 1 september i år, bara en dryg vecka innan valet, gillade Al-Ganas en bild på Facebook Abu Raad.

Hans hängivenhet för islam framkommer på fler ställen. På Instagram la han ut en bild med texten ”God is bigger” (”Gud är större”) där han själv kommenterade ”remember god” (”kom ihåg gud”).

Han anser även att meningen med livet är att ”bli muslim”.

Dessutom anser han det är bra att det är många med namnet Muhammed som föds.

I en kommentar till en bild han la upp på Instagram kommenterar han med ett ”hjärta”.

Läs mer: Med massinvandring kommer klanröstning

”Vilken hora”
Men det är inte bara judehat, tvivelaktiga band till radikal islamism, starkt muslimska åsikter samt en önskan att fler Muhammed föds som Al-Ganas gett uttryck för. På Facebook uttrycker han också kvinnoförnedrande åsikter.

I ett inlägg på Facebook kallar han bloggerskan Paow för åsna och gillar sedan en kommentar som skriver ”vilken hora” om henne.

Säger sig representera Irak ”vart han än går”
Trots att hans familj lämnade Irak för Sverige verkar han ändå hålla landet högst av alla. I ett annat inlägg på Instagram skriver han ”Vart jag än går representerar jag detta vackra land”.

Vill skjuta Trump
Kavalkaden av tvivelaktiga åsikter fortsätter. I ytterligare ett annat Facebook-inlägg delar han en video om Trumps inreseförbud till USA. En kommentar till inlägget skriver att han hoppas Trump ”får nackskott snälla gud”.

Al-Ganas gillar kommentaren.

 

 

 

 

På ask.fm får han också frågan vad han skulle göra om han var osynlig. Här återvänder han till sina mordiska tankar och lägger även till att han skulle ”slagit sönder alla”.

Dessutom anser han att dödsstraff, som Socialdemokraterna är emot, är ”rätt gött fan”.

Vägrar svara på frågor
Samhällsnytt har försökt få svar från Omar Al-Ganas men han har konsekvent vägrat svara och slängt på luren när vi ringt.

Vi försökte även få svar på frågor från Socialdemokraternas kommunalråd i Hässleholm Lena Wallentheim, som blev nedpetad på grund av Al-Ganas personkryss.

Inte heller socialdemokraternas ordförande i kommunen, Irene Nilsson, har svarat på våra frågor trots att de lovade att göra det. I ett mejl den 10 oktober skrev hon:

Hej! Vi lämnar svar till er inom snart tid i morgon eller senast fredag. Hls Irene Nilsson, ordförande socialdemokraterna Hässleholm.

I skrivande stund har inget svar inkommit från någon av de tre vi ställt frågor till. Vi har även mejlat till Socialdemokraternas pressavdelning men även där har svar uteblivit.

Omar Al-Ganas har efter vårt försök att intervjua honom tagit bort sitt konto på ask.fm.

Socialdemokraterna kräver att han avgår efter Samhällsnytts avslöjande
Men trots att Samhällsnytt inte fått någon formell respons från Socialdemokraterna verkar vårt avslöjande ha lett till att Socialdemokraterna krävt att Al-Ganas avsäger sina förtroendeuppdrag.

På Facebook gick Omar Al-Ganas ut den 12 oktober och skrev bland annat följande:

Mitt parti fick kännedom om de åsikter jag uttryckt när jag var barn för två dagar sedan av den rasistiska tidningen Samnytt. Detta ledde till en uppmaning från partiets sida, min arbetarekommun Hässleholm om att jag ska avgå så att de inte behöver utesluta mig. Denna uppmaning till min arbetarekommun kom först från Partidistriktet i Skåne.

Omar Al-Ganas försöker tona ned sina uttalanden med att säga att han var 13 år när det skedde. Det stämmer dock inte.

Som Samhällsnytt beskrev ovan gillade han inlägget om den islamistiske imamen bara en vecka innan valet.

Hans önskan om att mörda Trump och Israels premiärminister Netanyahu publicerades under de senaste två åren – alltså när Al-Ganas var cirka 17 år gammal. Han var även vid den åldern när han gillade kommentaren som kallade Paow en hora. Frågorna från ask.fm besvarade han när han var närmare 15.

Se frågorna Al-Ganas och Socialdemokraterna vägrade besvara nedan.

Tyckte du denna artikel var intressant? Glöm då inte att stödja Samhällsnytt med en månatlig donation! Klicka här för att se hur du kan bidra!

Frågorna Socialdemokraterna vägrade besvara:

1) I ett inlägg på sajten ask.fm frågas det vad Al-Ganas hatar mest. Svaret är ”judar som äter äpple”. Enligt judisk tradition äter judar äpple på deras nyår Rosh Hashana. 

Vad anser ni om Al-Ganas judehat? Är det förenligt med att representera er i Hässleholm?

2) I ett Facebook-inlägg den 1 september i år, bara en dryg vecka innan valet, gillade al-Ganas en bild på Facebook på imamen Abu Raad – som enligt Gefle Dagblad är utpekad som den våldsbejakande islamismens ledare i Sverige. Imamen Abu Raad är nära släkting till al-Ganas som han tidigare enligt egen utsaga tagit avstånd från både politiskt och privat.

Hur ser ni på hans kopplingar till radikal islamism?

3) Al-Ganas la upp ett Facebookinlägg med en artikel från Nyheter24 där bloggerskan Paow skrev att hon vill stänga Sveriges gränser. I inlägget beskrev Al-Ganas henne som en åsna som öppnar käften och i samma inlägg gillar han en kommentar som kallar henne hora. 

Hur rimmar det med Socialdemokraternas kvinnosyn? Vad anser Socialdemokraterna om sådant språkbruk?

4) I ett annat inlägg på Facebook lades det upp en nyhet att USA:s President Donald Trump ville begränsa inresor till USA från vissa länder. Där skrev en användare att han hoppas att Donald Trump får ett nackskott. Den kommentaren gillades av al-Ganas.

Kan man representera Socialdemokraterna med sådan inställning?

5) På sociala medier-sajten ask.f m där vänner kan ställa frågor till varandra – så ställs frågan ”Vad är meningen med livet” och svaret är ”att bli muslim och be till gud”.

Hur ser ni på den inställningen? Anser ni att religion ska hållas åtskilt från politik?

6) I ett annat inlägg på Instagram skrev han ”Vart jag än går representerar jag detta land” med en bild på namnet Irak på engelska och arabiska.

Hur går det ihop med att bo i Sverige och vara invald som ledamot i en svensk kommun?

7) I ytterligare ett inlägg är det en bild som säger att ”Whatever it is, God is bigger”.

Hur tror Socialdemokraterna att det påverkar inställningen till arbetet som förtroendevald?

8) I ytterligare ett inlägg på ask.fm får Al-Ganas frågan ”Om du var osynlig vad skulle du göra då?”. Han svarade då: ”slagit sönder alla och dödat Israel och USAs president”.

Hur ser ni på det uttalandet?

9) Han har även uttryck sig gillande om att införa dödsstraff med kommentaren ”det är rätt gött fan”.

Hur är det förenligt med Socialdemokraternas politik? Vad anser ni om det och kan han representera Socialdemokraterna med den åsikten?

10) Dessa uttalanden, och det finns fler, har alltså gjorts av Al-Ganas.

Vilka åtgärder tänker ni vidta mot honom?

Vilka bakgrundskontroller gör ni på era kandidater?

Hur blev Al-Ganas överhuvudtaget aktuell att kandidera för er?


Vi ville även ställa frågan till Lena Wallentheim (S) hur hon ser på att blivit förbikryssad på grund av invandrarröster.

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.