Samtidigt som Sverige evakuerar semestrande asylmigranter från Afghanistan rapporteras det nu från Arlanda flygplats att polisen har gripit två afghanska medborgare. Personerna som har flugit med Utrikesdepartementet (UD) och Försvarsmaktens evakueringsflyg är sedan tidigare dömda för brott i Sverige och har efter avtjänat straff utvisats till sitt hemland.

Samnytt har tidigare berättat om Robina Ansary och hennes asylsökarfamilj som efter uppehållstillstånd i Sverige med skyddsskäl regelbundet semestrar i sitt gamla hemland Afghanistan. Enligt uppgifter i media har Sverige hittills evakuerat fler än 900 personer som uppges ha koppling till Sverige – en kostnad som landar på svenska skattebetalare.

LÄS ÄVEN: Semestrande asylmigranter i Afghanistan evakueras till Sverige

Det var på onsdagen som polisen i samband med en identitetskontroll upptäckte att två afghanska medborgare som flugit till Sverige med evakueringsflyg har dömts för brott och avtjänat straff i Sverige. Personerna har sedan utvisats till Afghanistan men lyckats komma på flyget till Arlanda.

– Jag tror att alla som sett bilderna från Kabul och flygplatsen inser att situationen inte är helt enkel när det gäller att bedriva gränskontroll där, säger Carina Skagerlind, presstalesperson för polisen i region Stockholm till TV4 Nyheterna.

De utvisningsdömda afghanerna är anhållna för att ha brutit mot återreseförbudet men svenska myndigheter har på obestämd tid stoppat alla utvisningar till Afghanistan.

Evakuering från Kabul. Foto: Försvarsmakten
Evakuering från Kabul. Foto: Försvarsmakten

LÄS ÄVEN: ’Svenska Robina’ tog föräldraledigheten i Afghanistan: ”Tredje besöket här”