Karl Håkansson Don V

Karl Håkansson ”Don V”. Foto: Faksimil YouTube

Inrikes

Brottsdömda SVT-profilen gör TV för unga – glorifierar gängkriminalitet och våld mot polisen

Publicerad 5/12/2020
Annons

Statstelevisionen upplåter sin plattform för en skånsk rapartist som glorifierar gängkriminalitet som knarkhandel, skjutningar och våld mot polisen. Samhällsnytt kontaktade SVT för att höra hur de resonerade kring sin rekrytering. Men när kanalchefen förstår vem som frågar vill han inte svara och säger sig bara kunna återkomma i ett mejl och först om ett par dagar.

SVT lanserade våren 2019 en serie under namnet ”Festen” som ska skildra ”många ungdomars verklighet” i landet. Serien kommer nästa år med sin tredje säsong, och en av huvudpersonerna är är 19-årige Karl Håkansson från Lund, på YouTube och i sociala medier även känd som artisten ”Don V” med bland annat över 72 000 följare på Instagram.

https://www.instagram.com/p/B8oU7C1hWcn/

Glorifierar våld mot polisen

Vid sidan om skådespelarrollen hos den skattefinansierade public service-aktören är Karl även verksam som rappare. Hans texter handlar uteslutande om ett kriminellt leverne med narkotikaförsäljning och gängskjutningar i Malmö.

I en låt glorifierar Karl om det väpnade våldet med rader som ”tömma magget (magasinet reds. anm.) i din hals”. Han uttrycker även hat mot Polismyndigheten med textrader om att ett polishus entré har exploderat. Det är i sammanhanget värt att uppmärksamma att polishusets entré i Rosengård exploderade år 2018 på det sätt som Karl rappar om.

I en video som publicerades i slutet av april figurerar Karl med ett vapen av märket Heckler & Koch.

Vid sidan av SVT har även Sydsvenskan upplåtit sin plattform för att marknadsföra Karls skådespelar- och rapkarriär där han bland annat berättade att musiken handlar om gatulivet som han lever.

– Min musik handlar om livet jag lever och det som händer runtomkring mig och mina vänner. Jag är en verklighetsförfattare, förklarade Karl för Sydsvenskan.


”Jag knullar din mamma och dina systrar”

Tidigare har Karl även dokumenterat och lagt ut på internet när han tillsammans med vänner kommer i dispyt med folk och ägnar sig åt hot. Nedan beskriver Karl och hans sällskap hur familjemedlemmar ska våldtas och att personen som mottar meddelandet ska ”klippas” (avrättas reds. anm.).

Skulle mörda ICA-anställd

Samhällsnytt kan även berätta att dödshot och våld är något som SVT-profilen har uttryckt tidigare. En titt i belastningsregistret visar att Lunds tingsrätt den 29 september år 2017 dömde Karl för att ha misshandlat och ofredat en butiksanställd på ICA Kvantum vid Malmborgs Clemenstorget i Lund. I anmälan uppges att Karl hotat att döda butikspersonalen.


Karl Håkansson ”Don V”. Foto: Faksimil Instagram

Bakgrunden till misshandeln var att Karl portats från att handla i butiken med anledning av att han tidigare misskött sig genom att trakassera kunder och provocera personal i olika YouTube-klipp. Beskedet från en butiksanställd var något som Karl inte accepterade och började filma personen med sin mobiltelefon.

En konfrontation uppstod när personalen då tog ifrån Karl hans mobiltelefon och larmade polisen. Karl uttalade i samband med det mordhot och utdelade flera knytnävsslag mot den ICA-anställdes kropp, något som dokumenterades av butikens övervakningskameror. Polisen anlände kort därefter till livsmedelsbutiken och omhändertog Karl.

SVT-chef vill inte svara på frågor

På tisdagen kontaktade Samhällsnytt Petter Bragée som är programchef och ansvarig utgivare på SVT. Detta för att höra hur den skattefinansierade public service-aktören resonerat kring rekryteringen av Karl mot bakgrund av att han är dömd för allvarliga brott, romantiserar gängkriminalitet samt mord- och våldtäktshotar personer via sociala medier.

Men när vi presenterar oss som journalister från Samhällsnytt vill Bragée inte svara på några frågor och är rask med att försöka avsluta samtalet.


Petter Bragée, programchef hos statstelevisionen. Foto: Faksimil Facebook

Mitt namn är Simon Kristoffersson och jag ringer från tidningen Samhällsnytt.  Jag har några frågor.

– Det… ehh… vill jag gärna ta det på mejl tack.

Hur kommer det sig?

– Det vill jag gärna ta i… mejl… tack.

Hur kommer det sig att jag inte kan ställa en enkel fråga nu?

– Jag brukar ta frågor på mejl.

Det är en fråga om tv-serien ”Festen” som du är ansvarig utgivare för.

– Ja men går det inte att ta det på mejl?

Jag kan lika gärna ställa dig frågan nu.

– [Skrattar] Ja du kan ställa den så kan jag se.

När ni har rekryterat skådespelarna i den här serien – vad har SVT gjort för bakgrundskontroll?

– Mm… [Tystnad] Det är ju ingen jätteliten fråga som man slänger iväg ett larvigt svar på över telefon, eller hur?

Bragée vill sedan inte samtala mer över telefon och på frågan när vi kan förvänta oss ett skriftligt svar säger han ”de närmaste dagarna”.

”Glorifierar inte, berättar bara”

Samhällsnytt har även varit i kontakt med Karl Håkansson för en kommentar om hur han ser på lämpligheten i att vara SVT-profil för unga tittare och samtidigt glorifiera ett liv inom gängkriminalitet.

I ett mejlsvar skriver Karl att han inte anser att han glorifierar det gängkriminella liv han och hans vänner lever, bara ”berättar om det och den verklighet jag har omkring mig”. Han säger sig ”även ha gjort många positiva låtar”.

LÄS ÄVEN: Vänsterradikal rappare får draghjälp av SVT med handbok till lärare om ’strukturell rasism’

SVT svarar

I ett mejlsvar på onsdagen skriver SVT:s programchef Petter Bragée att Karl i samband med att han rekryterades till TV-programsatsningen berättat om sitt brottsliga förflutna. Att han ändå fick rollen berodde enligt Bragée på att Karl upplevdes som ångerfull och att han avtjänat sitt straff.

Programchefen säger vidare att han inte ser några problem med att en person medverkar som skådespelare i en SVT-satsning, oavsett vilka sorters musikvideor han producerar vid sidan om uppdraget. Bragée skriver att han ”har svårt att förstå” att det skulle finnas någon koppling mellan Karls egen kriminalitet och hans musikvideor på samma tema.

authorimage

Tyckte du denna granskning av statstelevisionen var intressant?

Stötta då tidningen med en donation! Utan ert stöd kan vi inte fortsätta vårt arbete med att göra det som gammelmedia ignorerar.

Du kan 1) Swisha: 123 083 3350 2) Fylla i formuläret nedan ?, eller 3) klicka HÄR för övriga alternativ

Tack på förhand!

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1047Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons