Kolkraft är det mest smutsiga kraftslaget och släpper ut stora mängder växthusgaser och tungmetaller som påverkar miljö och människors hälsa. I kärnkraftens frånvaro är det dock brunkolet som kommer att hålla lamporna tända i vinter.

På grund av den omfattande nedläggningen av kärnkraft i bland annat Sverige gör kolen nu comeback i Europa på bred front.

LÄS ÄVEN: Företag vill bygga ny svensk kärnkraft – kan stå klart till 2030

– Det här är ett kraftslag som förstör naturen på ett dramatiskt sätt och står för dödsfall och luftföroreningar. Det är ett enormt problem och helt fruktansvärt på alla sätt. Fullständigt oförlåtligt att vi gör på det här sättet och det finns inte skuggan av en chans att vi når klimatmålen. Parisavtal och annat är bara att glömma, säger Staffan Reveman, expert på tysk energiproduktion till Tidningen Näringslivet.

Vattenkraft och kärnkraft har gjort så att Sverige varit i det närmaste fossilfritt sedan 80-talet, men efter att kärnkraften och planerbar produktion lagts ned har situationen förändrats dramatiskt.

Kolkraft och höga priser

När kylan kommer och det inte blåser blir södra Sverige beroende av import. Från Tyskland importeras den fossila elmixen. En hög andel kolkraft innebär också höga elpriser då den förknippas med dyra utsläppsrätter på EU-nivå.

Staffan Reveman sågar tysk energipolitik.

– Motståndet mot kärnkraft i Tyskland drivs av religiöst ideologiska orsaker. Det finns inget grönt med den här satsningen – tvärtom är det en fullständig katastrof för klimatet. Vad ni än gör i Sverige, kopiera inte tysk energipolitik.

Behöver kärnkraft

Den 8 december bestod den tyska produktionen till 43 procent av kolkraft och en femtedel av den danska energikonsumtionen kom från kolkraft.

LÄS ÄVEN: Kritik mot regeringen – ljög väljarna rakt i ansiktet om kärnkraften

– Med den teknik vi har till buds i dag och som är realistisk att skala upp så är det bara kärnkraften som skulle kunna rädda Tysklands klimatpolitik men opinionen är väldigt starkt emot detta även om det håller på att förändras. Över 50 procent av tyskarna har nu förstått att vi måste ha kärnkraft men den regering vi har nu kommer inte att driva igenom det.