Den ungerska huvudstaden Budapest har utsetts till den säkraste staden i världen för ensamresande kvinnor. Det är en stor överraskning för de som har hört om Ungern och Budapests dåliga rykte där det har påståtts att det säkerhet i landet är dålig.

I en undersökning utförd av resewebbplatsen WayAway-flygaggregatet, listas Budapest som den tredje säkraste staden globalt. Bara San Juan i Puerto Rico och Islands huvudstad Reykjavik anses säkrare.

LÄS ÄVEN: Ekeroth: ”Sossarna gör det som de anklagar Ungern för”

Undersökningen jämföre 200 städer över hela världen och fastställer de 30 säkraste städerna för kvinnor. Resultaten baseras på intervjuer med lokala invånare i kombination med den senaste säkerhetsforskningen och oberoende stadsgranskningar. Det rapporter RMX News.

Utmärkelse kan öka populariteten bland kvinnliga resenärer

Något som gör utmärkelsen extra viktig för Ungers framtida turistintäkter är att 24 procent av de kvinnliga turisterna tidigare har bokat sina resor på grund av rädsla för sin säkerhet i Budapest.

WayAways chef för PR och kommunikation, Janis Dzenis, kommenterade detta och sa att ”det är vettigt inte bara av moraliska skäl utan också av ekonomiska att öka känslan av säkerhet hos kvinnliga resenärer”.

Stor framgång för Budapest

Ungern och Budapest har fått mycket kritik som turistdestination, något som verkar ha varit helt obefogat. År 2020 registrerades 32 miljoner turister, och landet var den näst mest populära destinationen i Östeuropa. Förra månaden röstades parlamentet i Budapest fram som världens främsta turistmål av resebloggen Stasher.

LÄS ÄVEN: Ungern börjar tröttna på kritiken från Väst

Sammanfattningsvis är utmärkelsen som den säkraste staden för kvinnor en stor framgång för Budapest. Andra länder kan framöver se Budapest som ett föregångsexempel och följa efter för att öka säkerheten och trygghet i sina egna länder, exempelvis Sverige som har ett stort behov av att öka säkerheten för både turister och invånare, inte minst kvinnliga sådana.

LÄS ÄVEN: Ungersk delegation till Sverige I protest mot lögner och falska nyheter