huawei-pts
Inrikes

Fastställt: Huawei stängs ute från svenska 5G-licenserna

Publicerad 1/15/2021
Annons

Turerna har varit flera kring huruvida Huawei ska få delta i utbyggnaden av det nya svenska 5G-nätet för mobilkommunikation. Efter att Högsta förvaltningsdomstolen avvisat ett överklagande från företaget ser det ut som att licenserna kommer att auktioneras ut utan den kinesiska IT-jätten som misstänks spionera för sitt lands kommunistiska diktaturs räkning.

Ett flertal länder har med hänvisning till spionmisstankarna valt bort Huawei när den nya digitala infrastrukturen byggs ut och uppdateras. I Sverige påstod initialt den efter en skandal till infrastrukturminister degraderade Anders Ygeman (S) att svensk lagstiftning inte medger ett sådant beslut och fick understöd från statsradion SR som menade att detta också skulle vara för dyrt.

Post- och telestyrelsen (PTS) som är ansvarig myndighet på området var dock av annan mening och uteslöt Huawei från budgivning på 5G-licenser. Man aviserade också att befintligt Huawei-teknik i det befintliga 4G-nätet ska fasas ut.

Huawei gick till domstol och lyckades få förvaltningsrätten att häva beslutet. Sämre gick det när ärendet gick upp till nästa instans, Kammarrätten, som i stället gick på PTS linje.

Den domen överklagades i sin tur av Huawei till Högsta förvaltningsdomstolen som nu meddelar att man avvisar överklagandet då det inte uppfyller kriterierna för prövningstillstånd.

Beslutet innebär att PTS beslut att stänga ute Huawei vunnit laga kraft och att myndigheten kan gå vidare som planerat och genomföra 5G-auktionen som är utsatt till den 19 januari. Att man också avser att göra det bekräftas av PTS pressansvarige, Petter Öhrn.

Från Huawei uttrycker man missnöje över såväl Högsta förvaltningsdomstolens avvisande som PTS beslut. Man hänvisar också till att man inlett en rad andra rättsliga ärenden mot myndigheten som ännu inte är avgjorda, bland annat ett om att tills vidare stoppa 5G-auktionen.

Läs tidigare artiklar om Huawei och utbyggnaden av det svenska 5G-nätet HÄR.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
845Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons