Bulletin-krönikören Jan Sjunnesson åtalas för hets mot folkgrupp med anledning av ett inlägg på Twitter från förra året. Det är den så kallade Näthatsgranskaren Tomas Åberg som ligger bakom polisanmälan.

Det är 24 januari 2022 som Jan Sjunnesson kommenterar en nyhetsartikel om bedrägerier mot äldre i Malmö, där bedragarna utgett sig för att vara poliser, med att det är ”en romsk specialitet”. Kommentaren skrivs på det sociala mediet Twitter.

Senare samma vecka anmäls inlägget till polisen av Tomas Åberg. Åberg är en före detta polis som numera kallar sig för ”Näthatsgranskaren”.

Bok av professor

Jan Sjunnesson har erkänt för polisen att det är han som skrivit det polisanmälda inlägget. Han menar att det är ett faktum att romer ofta förekommer som gärningsmän när det gäller brott mot äldre.

– Jag har läst boken Romer i Sverige av Karl-Olov Arnstberg (professor i etnologi red. anm), där han åker ned till Göteborg och träffar Circa-gruppen på polisen. Fem sidor i den boken handlar om åldringsrån och romer, säger Jan Sjunnesson till Samnytt.

– Åldringsrånare står väldigt lågt i den kriminella hierarkin. Man rånar inte gamla och svaga. Vuxna och ungdomar möjligen, men inte barn och gamla. Att romer ger sig på äldre visar att de inte respekterar dem på samma sätt som icke-romer gör. De kanske ser ned på äldre. Att de är svaga icke-romer, reflekterar han.

Saknar uppsåt

När Bulletin-krönikören i maj förra året förhörs av polisen, ifrågasätter den kvinnliga förhörsledaren att det skulle vara ”viktigt att poängtera vad rånarna har för ursprung”.

Sjunnesson menar att det är viktigt att kunna ha en ”öppen diskussion om sakförhållanden”. Han säger dessutom att han inte haft uppsåt att hetsa med sitt inlägg.

– Oavsett det är sant eller inte, vilket i svensk lagstiftning inte spelar någon roll när det gäller hets mot folkgrupp eller förtal, så måste de visa att jag haft uppsåt. Att jag haft uppsåt när jag bara skriver tre ord, säger han till Samnytt.

”Följer mig väldigt noga”

Sjunnesson hävdar att Tomas Åberg aktivt försöker hitta saker att sätta dit honom för.

– Han har följt mig i sociala medier och ser på vilka punkter jag kan bli åtalad. Både han och Expo följer mig väldigt noga, vad jag än gör, säger han och tillägger:

– Jag har inte sagt någonting angående hans skötsel utav djur. Det finns ett ord man inte får använda om Tomas Åberg. Det har hänt flera gånger att människor blivit åtalade och fällda för att de använt ett ord om hans djurhållning. Jag ska inte använda det ordet.

LÄS ÄVEN: Näthatsgranskarens krav till domstolen: Håll tyst om sanningen om djurplågeriet

Andra gången

Det är andra gången Sjunnesson polisanmäls av Tomas Åberg. Första gången är 2018 då han anmäls och utreds för hets mot folkgrupp på grund av en satirbild som publicerats på Facebook hösten 2017.

Bakgrunden är ”Mormor är inget spöke” och ”Farfar har fyra fruar” – två verkliga böcker riktade till somaliska barn i Sverige – som 2017 presenteras på Bokmässan i Göteborg.

”Två nya spännande boktitlar till nästa mässa”, skojar Sjunnesson när han föreslår två nya böcker med relaterade teman.

Faksimil

Olaglig hets, hävdar Näthatsgranskaren.

– Satir, menar Sjunnesson.

Åklagaren beslutar lägga ned förunderskningen. Men en kampanj från den vänsterextrema aktivistgruppen #jagärhär, som anställda och före detta anställda på Sveriges television står bakom, leder till att Sjunnesson stängs av från Facebook.

Romer döms

I september förra året döms två personer, Simon Mirga och Marina Bosancic, för grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri respektive penningtvättsbrott och försök till grovt bedrägeri.

Duon har klädda i polisuniform ringt på hemma hos ett flertal äldre människor i Malmö under förevändningen att de vill varna dem för en romsk stöldliga. När de äldre öppnat dörren har de istället blivit bestulna på sina värdesaker.

Simon Mirga. Foto: Polisen

Mirga är en romsk släkt som invandrat till Sverige från Polen. Bosancic kommer istället från forna Jugoslavien.

Påföljden för Mirga, som tidigare är dömd för flera brott, bestäms till ett år och nio månaders fängelse. För Marina Bosancic stannar påföljden vid villkorlig dom och 80 dagsböter. De båda bedragarna döms även att betala över 150 000 kronor i skadestånd till sina offer.

LÄS MER: Näthatsgranskaren kräver 15 900 kronor av synskadad handikappad fattigpensionär