Pressträff om ett första steg mot ett möjligt statligt huvudm

Ninni Andersson/Regeringskansliet

Inrikes

Busch: Återstarta Ringhals ingen bra idé

Publicerad 6/15/2023
Annons

Sverigedemokraternas ambitioner om att kunna återstarta de två nedlagda reaktorerna i Ringhals vore ingen bra idé. Det säger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD).

I Tidöavtalet mellan Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna står att en ”genomgående utredning” ska göras av möjligheterna till återstart av reaktor 1 och 2 vid Ringhals.

Så sent som i mars krävde SD-ledaren Jimmie Åkesson en återstart av Ringhals 1. Trots detta bör partiet enligt en intern promemoria ge upp tanken helt på att väcka liv i reaktor 2 vid Ringhals.

LÄS ÄVEN: Återstart av Ringhals splittrar Tidöpartierna

Både Ebba Busch och Liberalernas partiledare Johan Pehrson har sagt att de inte tror på idén, men nu säger Busch att det skulle gå att driva dem en tid till. För att det skulle vara möjligt måste dock utredningar, förberedelser och arbeten göras som tar upp till sju år – dessutom utan några garantier för att det går att få tillstånd för vidare drift.

– Det är väldigt förknippat med hög kostnad och hög risk för att man inte får godkänt att driva dem vidare, säger Busch till TT.

Även om tillstånd ges kanske det inte går att ha dem i drift i mer än omkring sju år, hävdar hon.

– Det är, tycker jag, en dum väg att gå för då kan man inte bygga ny kärnkraft som skulle kunna leva på samma plats i 80 år, säger Busch.

SD vill ha återstart

Från Sverigedemokraterna håller man fast vid att en återstart vore önskvärt.

”Vi menar dock att elkrisen vi alltjämt lever med kräver politisk mod för att lösa. Och vi beklagar att regeringen inte tycks ha mycket av den varan”, säger SD:s Tobias Andersson, ordförande i riksdagens näringsutskott i en skriftlig kommentar.

”Sedan är naturligtvis det överordnade syftet att vi får kärnkraft på plats så snart det bara är möjligt”, fortsätter han.

LÄS ÄVEN: Ringhals stängdes trots hundratals miljoner i vinst

Enligt Busch är enda hon väntar på för att lägga frågan åt sidan ett svar från SD om att de släpper tanken på en återstart

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons