ebba-jimmie
Inrikes

Busch Thor fortsatt partiledare med högst förtroende – Åkesson på delad andraplats

Publicerad 10/1/2019
Annons

Väljarnas höga förtroende för KD-ledaren Ebba Busch Thor är orubbat, trots den senaste tidens mediedrev i bland annat abortfrågan. Det visar Novus senaste mätning. Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson åtnjuter ett ökat förtroende och kvalar in som tvåa tillsammans med M-ledaren Ulf Kristersson och S-ledaren Stefan Löfven.

35 procent av väljarna har mycket eller ganska stort förtroende för Busch Thor. Försöken att peta ned henne från tronen med negativ uppmärksamhet kring abortfrågan har inte varit framgångsrika. Stödet för KD har däremot minskat, något som dock enligt bedömare mer kan bero på det många konservativa väljare uppfattar som ett svek i invandringsfrågan.

Bra går det samtidigt för SD-ledaren Jimmie Åkesson som ökar och nu åtnjuter lika stort förtroende, 29 procent, bland väljarna som Moderaternas Ulf Kristersson och Socialdemokraternas Stefan Löfven. För Löfven är siffran dock i motsats till Åkesson inte en ökning, utan ett tapp från tidigare 34 procent.

Åkesson kan, i motsats till Busch Thor, glädja sig åt ett ökande stöd också för sitt parti. SD är nu näst störst både enligt enskilda mätningar och den sammanställning av mätningar som Sifo nyligen gjort.

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt tappar likt Löfven i förtroende och är nu nere på 26 procent, en siffra som dock är högre än stödet för hans parti och större än stödet för Centerledaren Annie Lööf som i Novus mätning får nöja sig med förtroende från 23 procent av väljarna.

Dåligt går det också för Liberalernas nya partiledare Nyamko Sabuni. Hennes initiala smekmånad med väljarna har passerat och förtroendet för henne har nästan halverats, från 22 procent till 12 procent.

Det är ändå högre siffror än vad dessa mätningars återkommande jumbo-kandidater från Miljöpartiet når. Isabella Lövin är det endast 11 procent av väljarna som känner förtroende för och Per Bolund ännu färre, 8 procent. Den intensiva draghjälpen från media och hypen kring Greta Thunberg i klimatfrågan har inte ökat förtroendet för vare sig MP som parti eller dess språkrör.

Undersökningen genomfördes mellan 12 till 18 september. Deltog gjorde 1 075 personer i åldrarna 18-79 år.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
849Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons