Förare höll muslimsk bön i SL-buss – vägrade släppa in kvinna
T.v. Genrebild. T.h. Busschauffören förättar bön med pojke. Faksimil Facebook

Ytterligare en bild som visar hur en buss i kollektivtrafiken förvandlats till ett muslimskt bönerum har fått stor spridning. Strax innan avgång upptäckte en kvinnlig resenär i Stockholm hur busschauffören inne i bussen förrättade muslimsk bön tillsammans med två yngre pojkar. När kvinnan som kände sig otrygg i mörkret utanför bussen knackade för att få stiga på vägrade chauffören att släppa in henne.

Förra veckan uppmärksammade Samhällsnytt en bild som uppges visa hur en chaufför förrättar muslimsk bön på medhavd bönematta i en av Malmös stadsbussar. Samhällsnytt talade med kommunikationschefen på Malmös bussoperatör Nobina som inte ville ge ett rakt besked om huruvida agerandet är i enlighet med reglementet.

LÄS ÄVEN: Oklara regler om bön på bussgolvet för chaufförer i Malmö

På fredagskvällen vid klockan 22.00 inträffade en liknande situation i Stockholm. Det var när en kvinna skulle resa med en buss tillhörande Storstockholms Lokaltrafik (SL) från Värmdö in mot Slussen i innerstaden som hon upptäckte att chauffören var inbegripen i muslimsk bön inne i bussen.

Samhällsnytt har talat med den kvinnliga resenären. Hon vill förbli anonym på grund av en upplevd hotbild från chauffören men vill gärna dela med sig av händelseförloppet vid bussen.

Hon berättar att det bara var någon minut kvar till att bussen skulle avgå, men att trots detta ingen chaufför syntes till i den upplysta bussen. När kvinnan tittade längre in i bussen upptäckte hon emellertid hur chauffören och två yngre pojkar låg ned på sätena och bad.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=354428018829364&set=a.108539310084904&type=3

”Lät mig stå ute i mörkret”
Kvinnan förklarar för Samhällsnytt att hon kände sig otrygg och önskade få kliva på bussen för att inte riskera utsättas någon fara ute i mörkret eller missa avgången. Men när hon knackade för att påkalla chaufförens uppmärksamhet valde han att ignorera hennes vädjan.

– Jag blev helt chockad att chauffören lät mig stå ute i mörkret medan han höll bön där inne tillsammans med sina två barn som var i sju- till tioårsåldern.

LÄS ÄVEN: Oron för brottsligheten ökar – stor andel kvinnor vågar inte gå ut på kvällen

Chauffören jagade efter och fotograderade
Senare, när kvinnan till slut tilläts kliva på bussen, uttryckte sig chauffören irriterat och aggressivt över att kvinnan hade stört honom, vilket han klargjorde var något som han inte kunde acceptera. Kvinnan ringde då dit en bekant som hade kört henne till busshållplatsen tidigare. En dispyt uppstod därefter mellan chauffören och personerna.

Kvinnan kände efter detta sig otrygg med att resa med busschauffören och lämnade bussen. Chauffören klev då också av bussen och jagade ifatt kvinnan och hennes bekanta och hävdade att sällskapet hade hotat honom.

– Chauffören började fotografera bilen och registreringsnumret, berättar kvinnan.

I stället för den bussresa in mot stan som kvinnan betalt för, fick hennes bekanta köra sträckan. Efter händelsen har kvinnan upprättat en anmälan enligt nedan.

Inga svar från bussoperatören
Samhällsnytt har utan resultat sökt Richard Nelléus som är tillförordnad kommunikationsdirektör hos bussoperatören Keolis som trafikerar busslinjen åt SL för att hör hur de ser på att chaufförer förrättar bön inför kunder och även vägrar låta en ensam kvinna stiga på bussen strax innan avgång en sen fredagskväll.

Vi har även sökt Keolis verkställande direktör Jan Kilström samt Suss Forssman Thullberg som är kommunikationschef hos SL. Ingen av dem har varit anträffbara för en kommentar.

LÄS ÄVEN: Amanda fick inte åka buss i Malmö – var för lättklädd

Trafiklandstingsrådet kommenterar
Kristoffer Tamsons, som är trafiklandstingsråd i Stockholm, kommenterar händelsen på Facebook och är kritisk till hur chauffören agerat som han rubricerar som ”helt uppåt väggarna”. Tamsons skriver att han signalerat till SL att de måste gå till botten med ärendet.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Simon Kristoffersson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.