Fortsätt samarbetet med Sverigedemokraterna. Så lyder busschauffören Benny Seferis uppmaning till Moderaterna i Sölvesborg. Nu på lördag planerar han för en protest på Stortorget i staden.
– Jag är riktigt besviken på moderatledningen i Sölvesborg, säger Seferi till Samnytt.

Sverigedemokraterna i Sölvesborg ökade med nästan tio procentenheter i kommunvalet och har nu hela 20 av kommunfullmäktiges 49 mandat. Eftersom SD och M tillsammans fick en klar majoritet av mandaten, hade de flesta räknat med fortsatt högerstyre av staden.

LÄS ÄVEN: SD:s storsuccé i Sölvesborg – ökar kraftigt

Men så blev det inte. Tidigare i månaden meddelade Moderaterna och lokala Solpartiet i Sölvesborg att de överger det så kallade Samstyret för att istället samarbeta med Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet kring stadens styre de kommande åren. Bråk om ordförandeposter uppges ha spräckt samarbetet mellan SD och M.

LÄS OCKSÅ: Spricka mellan M och SD sänker Samstyret i Sölvesborg

Många Sölvesborgsbor är upprörda, besvikna och frustrerade över att det nu blir ett S-lett styre av kommunen.

Manifestation på Stortorget

En som är missnöjd med maktskiftet är buss- och färdtjänstchauffören Benny Seferi. Nu på lördag klockan 13:00 planerar han för en manifestation på Stortorget i Sölvesborg ”mot utvecklingen av det politiska styret”.

– Det är en fredlig manifestation för att visa vårt missnöje mot att Samstyret upplöstes. Vi som väljare ville gärna att det skulle fortsätta, säger Seferi till Samnytt.

Seferi skickade in ansökan om tillstånd för allmän sammankomst förra måndagen. Polismyndigheten har ännu inte svarat på den. Han har därför, än så länge, valt att ligga lågt med manifestationen.

– Jag avvaktar. Jag vågar inte skriva om det här på Facebook och sociala medier innan jag vet att det är klart med tillståndet, förklarar Seferi.

”Kan inte vara tyst”

Benny Seferi berättar att han själv tänkt hålla tal under manifestationen. Dessutom försöker han få tag på en trubadur som kan spela lite musik för Sölvesborgsborna.

– Jag hoppas att jag får tillståndet och att allt går bra. Jag vill visa mitt missnöje. Jag kan inte bara vara tyst som väljare, säger han.

Får jag fråga hur du själv röstade i valet?

– Det säger jag inte nu, men du förstår nog i alla fall att jag röstade höger. Jag kommer berätta exakt hur jag röstade när jag håller tal under manifestationen.

Är det främst Moderaterna du är missnöjd med?

– Självklart. Det är dem jag vill visa mitt missnöje med. Jag är riktigt besviken på moderatledningen i Sölvesborg. Vi väljare har lagt en röst för att Samstyret ska fortsätta. Det har fungerar mycket bra under fyra år, det har varit framgångsrikt och tryggt. Och nu lämnar Moderaterna makten till Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Det är för mig helt obegripligt och oacceptabelt.

Ny mandatfördelning i Sölvesborg

Nya blåröda styret
S: 14
M: 8
SoL: 1
C: 1
(24 totalt. 25 krävs för majoritet)

Samarbetsparti
V: 3

Oppositionspartier
SD: 20
KD: 2