buss
Inrikes

Busschaufförer hotas när betalning krävs – nu anställs väktare

Publicerad 3/6/2022
Annons

Kollektivtrafiken i Småland har problem med resenärer som hotar busschaufförer när de ombeds betala för sig. Fler hot har det blivit sedan man tog bort coronarestriktionerna på bussarna eftersom man nu kontrollerar biljetterna igen. Nu har Länstrafiken Kronoberg tvingats sätta in väktare på bussträckor i Tingsryd och Växjö.

Under pandemin var framdörrarna på bussarna stängda och bussresenärerna fick gå på via bakdörrarna. Då hade Länstrafiken i Kronoberg problem med att många struntade i att betala.

Nu när framdörren återtagits i bruk måste passagerarna åter visa upp en giltig biljett för chauffören. Detta har lett till ett ökande antal hot från aggressiva resenärer vilket bidrar till en otrygg arbetsplats för bussförarna.

Väktare ska nu se till att det blir tryggare för både chaufförerna och passagerarna. De kommer också att utföra biljettkontroller på bussarna.

LÄS ÄVEN: Busschaufför misshandlad av resenär – nu slutar biljetter kontrolleras

Direktören: ”Det är jättetråkigt

– Generellt skulle jag inte säga att det är vanligt med hot mot chaufförer, men nu har det varit en del. Jag tror att när vi öppnat upp framdörren igen, så finns det vissa som tror att nu de kan fortsätta att åka gratis. Ingen frågade ju efter biljett när man gick på vid bakdörren, säger Pär Welander, trafikdirektör på Länstrafiken Kronoberg, till SVT.

I avvikelserapporter från Länstrafiken Kronoberg de senaste tre månaderna framgår att resenärer både uttryckt verbala hot – men också använt fysiskt våld.

– Jag förstår att förarna tycker att det är ett bekymmer. Vid något fall har de också gett sig på en medresenär som försökte hjälpa till och det är jättetråkigt. Lyckligtvis är det inte så vanligt och vi polisanmäler alla sådan här händelser, säger trafikdirektör Pär Welander.

LÄS ÄVEN: Gratisåkaren Liyon sparkade busschaufför tio gånger i huvudet: ”Nödvärn”

Mira Aksoy
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1192”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons