Halmstad kommun har beslutat hemligstämpla identiteten på transaktivisterna Miss Busty och Miss Shameless Winehore med hänvisning till deras sexuella läggning.

Halmstad har under 2022 och hittills under 2023 köpt in sagostunder, workshops och andra föreställningar för sammanlagt 180 000 kronor plus moms från de båda transvestiterna. Duon har de senaste åren anlitats av minst ett tiotal kommuner, främst i södra Sverige.

Oklara identiteter

Det är inte officiellt vilka de båda männen bakom perukerna och allt smink är, även om deras namn tidigare publicerats i media. De kommuner som anlitat dem har, i den mån de själva känner till vem de betalar ut pengar till, av tillsynes politiska skäl valt att hemligstämpla deras identiteter.

Halmstad kommun vägrar exempelvis mejla fakturor och andra handlingar där transvestiternas namn framgår med hänvisning till GDPR. När Samnytt istället ber att få ta del av handlingarna via ordinarie post, hänvisas istället till 21 kap. 1 § enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Lagparagrafen handlar om att sekretess gäller för bland annat sexualliv och sexuell läggning, om den person det berör kan komma att ”lida betydande men om uppgiften röjs”.

Malmöbor

Enligt Samnytts uppgifter är transvestiterna två homosexuella män, 51 och 46 år gamla, som sedan 2010 är gifta med varandra och bor i centrala Malmö. De kommer ursprungligen från Hörby respektive Halmstad.

Männen har ordnat shower där de klär sig i kvinnokläder i flera års tid. Det som senaste dryga halvåret skapat reaktioner är att männen riktat in sig mot barn med skattefinansierade så kallade ”sagostunder”. I ett fall uppes en kritiker ha polisanmälts för sina synpunkter.

Många, i synnerhet sådana med högersympatier, anser att det är olämpligt med den typen av shower, med stark sexualiserad koppling, för barn. De homosexuella männen får samtidigt stort stöd från vänstersidan, vilken avfärdar kritikerna som homofober och rasister.

LÄS MER: Interna mejlen visar: Mello-profil kritiserade ”Busty & Shameless” – polisanmäldes