ica kvantum

Foto: AleWi.

Inrikes

Butiksstölderna ökar – nästan hälften av handlarna drabbade av brott senaste tiden

Publicerad 10/1/2018
Annons

Säkerhetsindex i senaste Trygghetsbarometern som Svensk handel sammanställer ökar med nio procentenheter och uppgår nu till 45 procent.

Säkerhetsindex är ett sammanfattande mått på andelen unika butiker som varit utsatta för stöld, hot eller våld vid minst ett tillfälle den senaste tiden. Om en butik varit drabbad av mer än en händelse räknas denna butik bara en gång.

Det vanligaste brottet handlarna drabbas av är butiksstölder, något drygt var tredje handlare drabbats av den senaste veckan.

En dryg femtedel uppger även att de varit utsatta för hotfullt beteende den senaste månaden – en ökning med tre procentenheter.

– Att hantera stölder har tyvärr blivit en del av de vardagliga rutinerna för butiksanställda. Stöldbrotten mot butik ökar och det krävs en attitydförändring från rättsväsendets sida om utvecklingen ska kunna brytas, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel.

Mörkertalet är dock stort – endast tre av tio stölder anmäls. Huvudorsaken till detta är att handlarna känner att det är meningslöst att göra en polisanmälan.

– Rättssamhället har succesivt avkriminaliserat butiksstölderna. Idag är det i princip riskfritt att stjäla från en butik. Utöver att handlarna inte får det stöd de förtjänar, riskerar vi att fler människor faller in i den kriminella bana. Vi vet att butiksstölder är ett vanligt instegsbrott till grövre kriminalitet, säger Per Geijer.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
824Förre Nato-toppen: Nato-länder kan skicka soldater till Ukraina
Annons