helsingborgs moske

Foto: Helsingborgs moské

Inrikes

Bygget av Helsingborgs nya megamoské har börjat

Publicerad 3/28/2022
Annons

I lördags togs det första spadtaget i bygget av den muslimska församlingen Al-Sunnahs nya moské. Endast Sverigedemokraterna har sagt nej till den nya byggnaden.

Det är i industriområdet Väla Södra som den nya moskén med plats för församlingens 1 400 medlemmar uppförs. Kostnaderna beräknas till 40 miljoner kronor och ska ha finansierats av donationer från privatpersoner och företag.

– Det är som en graviditet som har varat i två år och nu är det dags för förlossning, säger Walid Hams, ordförande för Helsingborgs moské, till statstelevisionen.

Faksimil SVT

Sedan 1993 har man använt en gammal verkstad som lokal och som nu blivit för trång för församlingsmedlemmarna. Den nya byggnaden blir 1 900 kvadratmeter stor och kommer ta två år att färdigställa.

– Det vi har nu är väldigt, väldigt lite jämfört med behovet som finns, säger Walid Hams.

SD-nej

Samnytt har tidigare rapporterat om att Sverigedemokraterna var det enda partiet som sade nej till den nya moskén. SD sa nej eftersom man anser att församlingens värderingar rörande exempelvis jämställdhet inte överensstämmer med stadens värderingar, detta med hänvisning till att män och kvinnor ber i separata rum vid fredagsbönen.

LÄS ÄVEN: Helsingborgs moské om SD:s islamkritik: ”Inte hälsosamt för samhället”

En av sponsorerna som listas på hemsidan är terrorutpekade Islamic Relief.

LÄS ÄVEN: KLART: Helsingborg säljer mark för jättemoské – M anklagar SD för islamofobi

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons