I Linköping har Sveriges största moskébygge planerats i flera år. Stiftelsen bakom moskén döljer inte att man tar in donationer från utlandet för att förverkliga sina planer. Men bygget har ännu inte blivit av och nu tillfälligt stoppats eftersom avtalet löpt ut. Men moskéledarna är inte oroade över detta eftersom man säger sig ha ett ”muntligt avtal”.

Tidigare i veckan uppmärksammades det att det inte blir någon försäljning av mark för den nya moskén i stadsdelen Djurgården i Linköping. Detta eftersom stiftelsen inte har hållit tidsramen.

Planerna har däremot inte lagts på hyllan. Det är endast det avtal som tecknats mellan kommunen och stiftelsen för att uppföra en moské i området som löpt ut.

LÄS ÄVEN: Moskéledare nonchalerar hundratals klagande: ”Vi har religionsfrihet”

Muharrem Demirok (C) är kommunalråd och vice ordförande i samhällsbyggnadsnämnden. Han bekräftar att Djurgården inte längre är aktuellt eftersom avtalet löpt ut och hänvisar till att snabbmatskedjor och drivmedelsföretag står på tur med intresse för marktomten.

– Nej, Djurgården är inte längre aktuell för ett moskébygge. Vi ser inte att det finns förutsättningar för att stiftelsen inom angiven tid kommer att ha möjlighet att bygga en moské, säger Demirok till Corren.

Moskéledarna: ”Vi har muntligt avtal”

Noor Hassan från Linköpings moskéstiftelse är emellertid inte orolig över att bygget för tillfället inte blir av. Han hävdar att man slutit ett muntligt avtal med Linköpings kommun om att upprätta jättemoskén.

Demirok berättar att man från kommunens sida nu arbetar med att ta fram en ny plats som man kan erbjuda stiftelsen.

C-topp om jättemoskén: ”Spännande inslag i stadsbilden”

I en tidigare intervju välkomnade Demirok jättemoskén som skulle uppföras på hela 10 000 kvadratmeter. Han kallade då bygget ”ett spännande inslag i stadsbilden”.

År 2018 uppmärksammades C-toppen också för ett liknande uttalande rörande muslimska böneutrop i staden.

Som boende i Linköping spelar det mig ingen som helst roll om böneutrop 1 gång/vecka tillåts eller ej.


SD: ”De lär försöka igen framöver”

På onsdagen publicerade Sverigedemokraterna ett uttalande från riksdagsledamot Jonas Andersson hemmahörande i Linköping. Han tror inte att stoppet innebär att planerna skrotas.

– Bra att det är stoppat, men det lär försökas igen framöver, varnar han.

Vidare skriver Andersson att det är tydligt på moskéstiftelsens hemsida att man samlar in pengar till bygget även från utlandet.

Riksledamot Jonas Andersson från Linköping skriver om planerna på en gigantisk moské i kommunen:”Bra att det är…

Posted by Sverigedemokraterna Linköping on Wednesday, July 22, 2020

LÄS ÄVEN: Skövde får ny moské: ”Ett steg framåt för hela samhället”

authorimage