Ett företag i huvudstaden har med hjälp av 3D-skrivare tillverkat skyddsvisir att förse vården med. Men nu stoppas visiren trots att det är en bristvara mitt i coronaepidemin. Detta eftersom skydden ännu inte har godkänts av den Europeiska unionen.

LÄS ÄVEN: Försvarets gasmasker utan EU-märkning skulle användas mot corona – Arbetsmiljöverket sätter stopp

Det är 3DVerkstan i Stockholm som har omkring tusen färdiga skyddsvisir att leverera gratis till vård- och omsorgspersonal, rapporterar SVT.

Men någon leverans ser det i dagsläget inte ut att bli eftersom visiren ännu inte har en så kallad CE-märkning som fastställer att de uppnår hälso-, miljö- och säkerhetskrav som EU ställer.

– Jag har pratat med sjukhus som vill ha dessa visir nu, berättar Rosén för SVT.

Olagligt enligt Arbetsmiljöverket

Arbetsmiljöverket har slagit fast att de inte är lagliga att använda på grund av avsaknaden av märkningen. Vidare går visiren inte under något automatiskt undantag men däremot kan en svensk behörig myndighet, i detta fall Socialstyrelsen eller MSB, utreda produkten och godkänna den.

– Man får inte sätta produkter på marknaden som inte är godkända även om de är gratis. Både arbetsgivare och tillverkare kan hållas ansvariga, berättar Torben Vincentsen, enhetschef vid Arbetsmiljöverket, till SVT.

Det framgår att myndigheten för tillfället utreder frågan.

https://www.facebook.com/3DVerkstan/videos/667851557345020/?__tn__=%2Cd%2CP-R&eid=ARB1r99Hq2HIwlNxq1isOGlFccwJFG1Wsh5dUV6R7e_NKL7WcGmIsGijeOkLwJCSjINgOcCAMkPVmWcu

Tillverkare riskerar att stämmas

Förra veckan uppmärksammade Samhällsnytt ett liknande företag som vill stötta vården med tillverkningen av ventiler för andningshjälp som på många håll är en bristvara under den rådande coronaepidemin.

Men ventilerna är kostsamma – ett företag som tillverkar dem tar nu över 100 000 kronor per ventil men kan samtidigt inte leverera dem i takt med efterfrågan och behov. Det visar sig att företaget som vill stötta tillgången på ventilerna genom 3D-utskriftsteknik kan producera liknande ventiler till en kostnad på endast 10 kronor styck. Det har fått den etablerade tillverkaren att stämma volontärerna.

LÄS ÄVEN: Avhjälper brist på dyra andningsventiler till coronapatienter för 10 kronor styck – stäms