I Stockholm är ett av Centerpartiets löften att satsa tio miljarder kronor på ytterstaden, bland annat ökända Järvafältet. Genom att göra om området med New York som förebild hoppas man få bort det negativa ryktet.

Patrick Amofah sitter i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd och bor själv i Kista. Han menar att det är ett vallöfte till invånarna på Järvafältet.

– Järva stadspark ska vända det negativa som förknippas med området till möjligheter, mer idrott och kultur, fler bostäder och arbetsplatser, minskad segregation, koppla ihop Kista och Rinkeby och rusta upp området, säger han till Dagens Nyheter.

Det tror han skulle resultera i att området också kan attrahera turister, vilket i sin tur kan skapa nya jobb inom hotell och restaurang.

Förslaget är att bygga Järva stadspark med 12 000 bostäder, 140 000 kvm butik- och kontorslokaler och cirka 23 000 kvm koloniträdgårdar. Parken ska levandegöras med bland annat idrottsytor, en skidbacke och en MTB-bana på Granholmstoppen, skidspår, grillplatser och en amfiteater. Anläggandet av en sjö och nödvändiga åtgärder som restaurering av Igelbäcken finns också i planerna.

”Enorm potential”

Martin Ådahl, partiets ekonomisk-politiska talesperson, är lyrisk och menar att Järvafältet är ett område med enorm potential som Stockholm inte har råd att inte använda.

– De som bor här behöver resa framåt och uppåt. Vårt mål är att de ska känna att de är på rätt ställe, här vill man bo, säger han.

New York förebilden

För att alla ska ha råd att bo i det nya området vill man se till att ”överkomliga bostäder ska finnas insprängda överallt” enligt modellen social housing, vilket partiet är ensamma om att driva.

– Idén är Central Park i New York, det är inget snack om saken, säger Martin Ådahl.