centerpartiet annie loof

Foto: Frankie Fouganthin

Inrikes

C har blivit ”elitparti” – kärnväljare flyr till SD

Publicerad 2/6/2022
Annons

En ny undersökning från Expressen/Infostatvisar att Centerpartiet har gått från att vara ett landsbygdsparti till att bli ett storstadsparti med företrädare som saknar arbetslivserfarenhet utanför maktens korridorer.Partiets kärnväljare är allt annat än nöjda med förändringen. En som tröttnat på förändringen är det tidigare kommunalrådet Inge Östlund från Rättvik – som har lämnat partiet i förmån för Sverigedemokraterna.

I undersökningen framkommer det att Centerpartiets gamla väljare är ytterst missnöjda med fokusskiftet inom partiet på nationell nivå. Många av dem menar att bara Stockholm prioriteras och att partiet har förlorat sina landsbygdsrötter.

LÄS ÄVEN: Centerpartiet vill ha bort bensinbilarna från Göteborg

Missnöjet från kärnväljarna visar sig ofta i formuleringar som att Centerpartiet har blivit ett elit- och storstadsparti. Orsabonden Erik Sundin har tröttnat på partiets omvandling och riktar en känga mot partiets riksdagsledamöter. På tok för många karriärspolitiker, så kallade politikerbroilers, lyder Sundins dom.

”Inskolade via ungdomsförbunden”

– På lokal nivå är det vanligt folk, men kommer du till riksdagen så är det ytterst få personer som har bakgrund i yrkeslivet, de är inskolade via ungdomsförbunden och är politiker på heltid, säger Erik Sundin.

Kärnväljarna reagerar på att partiet på nationell nivå frångår gräsrötternas syn på invandringspolitiken. Även strandskyddsfrågan, landsbygdspolitiken och rovdjurspolitiken som förs på riksnivå kritiseras.

– Många på landsbygden tycker att Annie Lööf har blivit för mycket Stockholm, säger bonden tillika kärnväljaren Malin Sundin Grindal till Expressen.

LÄS ÄVEN: Centerpartiet splittrat: Annie Lööf anklagas för att ljuga om enhälligt Löfven-stöd

Hon refererar till Kerstin Ekmans roman Löpa varg.

– Huvudpersonen har jobbat med samma som pappa. Rättat sig efter skogspolitiken. En helt vanlig landsbygdsboende, en sån som stockholmarna skulle kalla cis-man, för han är vit, 65-plussare, en sån man inte ska lyssna på. Men så är han så klockren! Det är såna som han som var centerväljare tidigare. De har ingen identifikation med Annie Lööf för hon ser dem som vita cis-män som man inte behöver lyssna på. Men det finns mycket kunskap hos Ekmans huvudperson, och det finns många som han som politikerna inte lyssnar på idag, säger hon.

Andra kärnväljare säger att de var många som röstade som kände att rösten de gav till Centerpartiet, i riksdagsvalet 2018, i själva verket gick till Socialdemokraterna.

Mira Aksoy
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons