När decennier av en ansvarslös invandringspolitik, där hundratusentals människor har kunnat strömma in i landet utan någon som helst kontroll eller krav, nu kulminerar i en skenande gängbrottslighet är det ett tydligt importerat problem. För alla är dock inte den tämligen enkla slutsatsen självklar.

Då Muharrem Demirok deltar i statstelevisionens 30 minuter talar man bland annat om våldsvågen som saknar motstycke i västvärlden. Den uppenbara kopplingen mellan en omfattande invandring – som även den saknar motstycke – och våldet är inget C-ledaren kan se.

– Att ensidigt koppla det här till migration och säga att människor som har kommit hit är en anledning till att gängkriminaliteten har ökat, det ställer jag inte upp på, säger han i programmet.

LÄS ÄVEN: Samtliga gängledare i Stockholm har invandrarbakgrund – Expressen försöker tona ned

Sent omsider tycks även Moderaterna åtminstone delvis ha förstått problematiken och konstaterar tillsammans med Sverigedemokraterna att invandringen till Sverige under lång tid varit alldeles för stor, vilket lett fram till dagens situation.

– Det skulle innebära att alla som kommer hit i grunden är ett problem, jag delar inte den uppfattningen, säger Demirok.

Migrantkrisen

C-ledaren hyllar också Sveriges vidöppna gränser som ledde till den rekordhöga invandringen under migrantkrisen 2015, då hundratusentals tog sig igenom flera säkra länder för att nå norra Europa.

– I princip varje dag drunknande hundratals människor på Medelhavet. Vi såg småbarn sköljas upp på våra stränder. Nästan alla partier var överens då om att vi skulle ta emot människor på flykt och jag är stolt över att Sverige kunde vara en av de hamnarna där människor kunde söka sig ett nytt liv, säger han.

Andra generationens invandrare

Medan politiker och journalister gör sitt bästa för att låta påskina att gängvåldet handlar om ett svenskt problem, finns det dom som är betydligt ärligare.

– Övergripande har vi tre typer av kriminella strukturer; kriminella organisationer till exempel kriminella mc-gäng, släktbaserade kriminella nätverk i klanstrukturer och en ny typ av kultur och nätverk – det vill säga löst sammansatta nätverk som är främst gängkriminella i utsatta områden, sa Linda Staaf på Polisens nationella operativa avdelning, NOA, i en intervju med statsradion 2020.

LÄS ÄVEN: BRÅ: Invandrare GROVT överrepresenterade vid brott

– De löst sammansatta nätverken består ofta av andra generationens invandrare. Man har med sig de här delarna från klanstrukturen med heder och blodshämnd.

– Man har vuxit upp i Sverige, men har aldrig riktigt kommit in i det svenska samhället, känner antagligen ett utanförskap, ett underdogperspektiv och ur det har det fötts ett provocerande beteende, man testar gränser och alltför få har satt ner foten mot det provocerande beteendet och i vissa fall har det tillåtits växa till besinningslösa maktkamper.

– Deras föräldrar skulle aldrig bete sig så här i sina hemländer, utan detta är en kultur som har uppstått i Sverige.

LÄS ÄVEN: Andra generationens invandrare kraftigt överrepresenterade i norsk brottsstatistik

Även tredje generationens invandrare är brottsbelastad.

– I de utsatta områdena vet vi att det bor väldigt mycket människor. De är till största delen befolkade av människor med utländsk bakgrund. Men jag skulle inte bli förvånad om de här unga personerna är tredje generationens invandrare. Det är ett tydligt bevis på vilken segregation vi har i vårt samhälle, sa polismästare Carin Götblad tidigare i år.