C-politikern Niklas Wellholt kampanjar för partiet. Foto: Faksimil Facebook

På fredagen kunde Samhällsnytt avslöja att centertoppen Christer Yrjas har ytterligare en barnvåldtäktsman boende hos sig. Samtidigt har en ny pedofilskandal i Centerpartiet tagit fart. Det är 54-årige Niklas Wellholt som i slutet på oktober dömdes för två fall av sexuellt ofredande mot barn nio och elva år gamla i Kungsbacka. När politikern konfronterades av en förälder försvarade han sig med att han är politiker i Centerpartiet och ”ibland är med i tidningen”.

De senaste veckorna har både EU-toppen Fredrick Federley och kommuntoppen Christer Yrjas tvingats avgå från alla politiska uppdrag för Centerpartiet efter att det avslöjas att d lever med flerfaldigt dömda pedofiler. Nu fortsätter blåsvädret runt Centerpartiet.

LÄS ÄVEN: Pedofilhärvan växer: Ny barnvåldtäktsman hos Christer Yrjas

Parallellt med Samhällsnytts uppföljning på fredagen om att kommuntoppen Yrjas äger en granngård där det bor ytterligare en dömd barnvåldtäktsman kommer nu medborgarjournalisten Joakim Lamotte med uppgifter om en ny pedofil i Centerpartiet.

Samhällsnytt kan berätta mer om 54-årige Niklas Wellholt som är bosatt i Vallda utanför Kungsbacka och kandiderade till kommunfullmäktige för Centerpartiet i de två senaste valen. Det framgår av en partitidning att Wellholt som politiker ägnat sig åt miljö och hälsoskydd.

En nätgranskning som Samhällsnytt har gjort visar att Wellholt syns kampanjarbeta för partiet även inför föregående mandatperiod.

Frågade om 9-åringar ville klämma på könet

Det framgår av polisens förundersökningsprotokoll att två nioåriga flickor som var ute och åkte rullskridskor i Kungsbacka i oktober förra året ofredades sexuellt av Wellholt.

Han knäppte upp byxorna och höll fram sitt könsorgan för flickorna. När de flydde från platsen förföljde Wellholt efter samtidigt som han klämde på könet.

Wellholt har vid ett annat tillfälle gett sig på en elvaårig flicka i närheten av Tingbergsskolan i Kungsbacka. Han gick fram till flickan, knäppte upp byxorna och tog fram sitt könsorgan samtidigt som han frågade om flickan ville känna.

Konfronterades – försvarade sig med att han är politiker

Den elvaåriga flickan kontaktade sin far som gav sig ut för att leta upp blottaren. Han påträffade Wellholt och konfronterade honom med dotterns vittnesuppgifter. Wellholt ska ha blivit ”helt förtvivlad” och hävdade att han bara kissat.

Wellholt försökte lugna föräldern med att han arbetar som politiker i Kungsbacka kommun och att han är med i tidningen ibland.

Wellholt slängde bevismaterial

I polisförhör förnekade Wellholt att han skulle ha blottat sig för barnen och hävdade åter att han bara kissat. Men trots detta har han tagit av sig den tröja som han bar i samband med att han träffade barnen och gjort sig av med den i soporna.

Polisen fotograferar Wellholt

När polisen frågar varför han slängde tröjan påstår Wellholt att han fick kiss på den. Polisen frågar varför han inte tvättar tröjan och förklaringen blir då att den enligt hans fru är ful.

Wellholts tröja. Foto: Polisen

Straffet blev böter

Den 27 oktober 2020 meddelade Varbergs tingsrätt att Wellholt döms för två fall av sexuellt ofredande. Wellholt förnekade att han begått något brott men tingsrätten menar att hans förklaringar är osannolika och att han ägnat sig åt efterhandskonstruktioner.

Rätten ansåg att villkorlig dom och 150 dagsböter om 420 kronor var en lämplig påföljd.

Har lämnat partiet

Enligt Lamotte meddelar Centerpartiet i Kungsbacka att Wellholt nu har lämnat partiet. På fredagen sökte Samhällsnytt Anders Eriksson som är Centerpartiets ordförande i Kungsbacka för att höra när han lämnade partiet.

Vidare har vi även sökt Wellholt för att höra mer om händelserna. Men vi nådde enbart telesvar hos Eriksson och Wellholt.

Senare på fredagskvällen återkom Eriksson via mejl med svar på våra frågor. Han berättade att han inte hade telefonen avstängd utan varit upptagen i flera telefonsamtal. Vidare framförde Eriksson att Wellholt inte har haft något uppdrag efter valet 2018.

Wellholt med partikamrater i Kungsbacka. Foto: Faksimil Facebook

Flera våldtäktsskandaler i C

Samhällsnytt har vid flera tillfällen uppmärksammat hur skandalerna avlöser varandra i Centerpartiet. Det handlar ofta om sexrelaterade skandaler med minderåriga men även hur flera islamister gör karriär inom partiet.

Den här veckan avslöjade vi hur Christer Yrjas som är ordförande i kommunfullmäktige och familjenämnden i Tomelilla kommun vid sidan om sitt uppdrag som nämndeman i hovrätten för Skåne och Blekinge, lever med flera dömda pedofiler.

I slutet på november uppmärksammades det att EU-toppen Fredrick Federley varit i en parrelation med en pedofil dömd för 22 barnvåldtäkter. Nedan följer ett axplock av andra våldtäktsskandaler som vi har uppmärksammat.

I september skrev vi om 44-årige Oskar Åsberg, ordförande för Centerpartiet i Uppsala, som ställs inför rätta efter att vid flera tillfällen ha köpt sex av en flicka som när brotten begicks var 16 och 17 år gammal. Åsberg ska även försökt tvinga på flickan narkotika.

I april rapporterade vi om 63-årige Denny Olofsson i Lindome som vid sidan om sitt uppdrag som centerpartistisk nämneman och värdegrundsexpert våldtog en minderårig flicka flera gånger.

År 2018 kunde vi rapportera att 44-årige Bo Gunnar Hedlund, bosatt i Grythyttan och invald i kommunfullmäktige i Hällefors sedan flera mandatperioder tillbaka sexuellt utnyttjat en minderårig flicka som var inneboende i familjen som fosterhemsplacerad, ett brott som han dömdes till fängelse för.

LÄS ÄVEN: C-politikern hade pedofilträffar på gården – är ordförande i familjenämnden

Gillade du den här artikeln?

Donera då en slant till tidningen. Utan ditt stöd kan vi inte fortsätta att granska etablissemanget.

Du kan swisha 123 083 3350, fylla i formuläret nedan eller klicka här för övriga alternativ.

Författare av texten

Simon Kristoffersson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.