Jaafar al-Jabiri, kommunpolitiker för Centerpartiet i Kalmar, vägrar att fördöma den senaste tidens muslimska terrordåd i Frankrike. al-Jabiri tycker inte att han som övriga politiker ska behöva ta avstånd från dåden, detta med hänvisning till att han själv är muslim. I stället går han till attack mot det han kallar ”högerextremister” och alternativmedia som han menar utnyttjar terrordåden för att ”hetsa mot muslimer”.

Frankrike är ett av de länder i Europa som drabbats hårdast av den muslimska terrorismen och bara de senaste veckorna har tre sådana dåd begåtts i landet: läraren Samuel Paty halshöggs för att ha visat Muhammedteckningar i sin undervisning om yttrandefrihet, tre personer dödades i katedralen i Nice, varav en fick halsen avskuren och kort därefter sköts en präst ned utanför den grekisk-ortodoxa kyrka i Lyon där han var verksam.

Vill inte fördöma

Dåden har kraftfullt fördömts av såväl politiker i Frankrike som internationellt. En som däremot inte vill göra det är den centerpartistiske kommunpolitikern Jaafar al-Jabiri i Kalmar.

I ett Facebook-inlägg uttrycker han upprördhet över att ha blivit ombedd att ta avstånd från terrordåden i Frankrike. Hans vägran att göra det tillskrivs att de som uttryckt önskemålet är kristna medan han själv är muslim samt att gärningsmännen bakom terrordåden är muslimer som han själv.

”Högerextrem hets mot muslimer”

I stället för att instämma i den övriga politikerkårens fördömanden av terrorattentaten i Frankrike, fördömer al-Jabiri de som uppmärksammat och analyserat våldshändelserna. Att göra detta är enligt den centerpartistiske Kalmar-politikern ”högerextremistiskt” och att ”hetsa mot muslimer” Han skriver:

”Som följd ser vi hur tragedin i Frankrike utnyttjas av högerextremister som genom sina numera välfinansierade alternativa medier hetsar mot muslimer runt om i Europa inkl. i Sverige.”

Får kritik för utspelet

I Facebook-inläggets kommentarsfält möts al-Jabiri av kritik. En person påpekar att det ankommer lika på alla politiker att fördöma de bestialiska terrordåden, oavsett vilken trosuppfattning man själv har eller vilken religion mördarna tillhör.

”Det tycker inte jag!” blir svaret från al-Jabiri. Han menar att muslimska politiker bör ges undantag från att fördöma muslimska terrordåd. ”Att fördöma ska inte krävas av oss.”.

Huruvida ett sådant undantag bör medges eller inte förefaller det råda delade meningar om inom Centerpartiet. En partikamrat, Lina Danlid Burke från Högsby, protesterar mot al-Jabiris resonemang och vill ha ett besked från denne om huruvida hans vägran att fördöma ska tolkas som att han kanske sympatiserar med terroristerna. Hon får inget svar.

Hanteras med tystnad inom Centerpartiet

Kalmarpolitikern och tidigare riksdagsledamoten Thoralf Alfson (SD) som i ett blogginlägg uppmärksammat al-Jabiris utspel påtalar att ingen annan av de många C-politiker som följer al-Jabiri på Facebook har gått i polemik med honom om hans vägran att fördöma terrordåden, en tystnad som han menar kan tolkas som samtycke.

I den tigande skaran centerpartister återfinns namn som riksdagsledamoten Anders Åkesson, kommunalrådet Stihna Johansson Evertsson, regionrådet Christer Jonsson, Ingegerd Petersson, Ewa Engdahl med flera.

Jaafar al-Jabiri har uppdrag som ledamot av utbildningsnämnden i Kalmar kommun, ersättare i Kalmarsunds gymnasieförbund och ersättare i Kalmar kommunfullmäktige.

Dömd för brott

2014 dömdes Jaafar al-Jabiri för olovlig körning, något som uppmärksammades av bland annat Sveriges Radio med anledning av att Centerpartiet profilerat sig med att man har nolltolerans för småbrott.

al-Jabiri som saknade körkort stoppades av polisen. I dispyt med poliserna menade han att det inte spelade någon roll att han inte hade tagit körkort eftersom han övningskört mycket och ansåg sig kunna hantera ett fordon ändå. Det resonemanget fann inte gehör hos domstolen som dömde al-Jabiri till dagsböter.

al Jabiri hade inte informerat Centerpartiets styrelse i Kalmar län om domen som den i stället fick kännedom om när media hörde av sig. Partiets ombud Karin Helmersson menade dock att den olovliga körningen inte skulle anses som ett småbrott av det slag som krockar med partiets kriminalpolitiska hållning. Detta eftersom al Jabiri senare tilläts ta körkort. Han ansågs därför åtnjuta fortsatt förtroende att företräda partiet

Samhällsnytt har vid upprepade tillfällen, utan framgång, sökt al-Jabiri för en kommentar.