annie lööf

Centerpartiets paroll ”Närodlad politik” tycks betyda att man hellre väljer svenska än utlandsfödda företrädare. Foto: Centerpartiet.

Inrikes

C stoppar alliansens misstroendeförklaring mot försvarsministern

Publicerad 9/14/2017
Annons

➤ IT-SKANDALEN Efter turerna med it-skandalen gick alliansen ut och påstod att man skulle rösta för en misstroendeförklaring mot försvarsminister Peter Hultqvist (S). Någon sådan blir nu inte av efter att Annie Lööf och Centerpartiet tycks ha ändrat sig.

Det var den 26 juli som alliansen på en pressträff kungjorde att man hade för avsikt att väcka misstroendevotum mot tre statsråd med anledning av regeringens hanterande av it-skandalen; infrastrukturminister Anna Johansson, inrikesminister Anders Ygeman och försvarsminister Peter Hultqvist.

Sedermera fick Ygeman och Johansson avgå medan Hultqvist satt kvar.

– Det är definitivt en överloppsgärning att ge sig på Peter Hultqvist, sa statsminister Stefan Löfven då.

Men nu tycks misstroendet mot Hultqvist alltså inte bli av.

”Centerpartiet kommer inte att rösta för ett misstroende, riksdagens skarpaste vapen, mot en minister om det saknas saklig grund för detta”, skriver C-ledaren Annie Lööf i ett Facebookinlägg på torsdagen.

Förklaringen till detta sägs vara följande:

Sedan juli har ny information tillkommit. Det förändrar bedömningen. Informationen om Transportstyrelsen har funnits på statsrådsberedningen och i statsministerns eget kansli. Detta har lett till att statsministerns närmaste medarbetare, med omedelbar verkan, har lämnat sin post. Informationen visar också att försvarsministern kunnat förutsätta att statsministern fått den information som också statsministerns nära medarbetare hade.

Det finns ingen tvekan om att försvarsminister Peter Hultqvist har agerat klandervärt. Det är märkligt att han påstår att han inte har pratat med statsministern. Dock har den sakliga grund som fanns tidigare i somras fallit i och med att informationen om säkerhetsskandalen har funnits hos statsministerns närmaste medarbetare i ett tidigt skede.

Även Liberalerna meddelar idag att man inte avser gå vidare med misstroendet.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1060Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons