reka-tolnai-ryssland-nato-feat
Inrikes

C-topp häcklas efter okunnigt uttalande om ”ryska fartyg i Östersjön”

Publicerad 1/14/2022
Annons

Ordföranden för Centerpartiets ungdomsförbund, Reka Tolnai, väcker raljant munterhet på Twitter efter ett uttalande om Nato och Ryssland som många menar vittnar om bristfälliga geografikunskaper.

Svenskt medlemskap i Nato eller inte är en fråga som åter hamnat högt på dagordningen i den inrikespolitiska debatten i Sverige. Detta med anledning av Rysslands militära mobilisering vid gränsen mot Ukraina och årets nyligen hållna upplaga av rikskonferensen Folk och försvar.

Centerpartiet är ett av de riksdagspartier som är för en svensk anslutning till Nato. På fredagen kom dock ordföranden för partiets ungdomsförbund. Reka Tolnai, med ett argument som signalerar att hennes kunskaper i geografi inte är de bästa – varje fall inte när det gäller vår del av världen.

C-toppen skriver att ”vi har ryska fartyg i Östersjön” som om detta skulle vara ett intrång på vårt svenska territorium och säger sig sedan vara ”mållös” över att det finns svenskar som inte vill gå med Nato.

I kommentarerna möts hon av geografi- och historielektioner med en lätt spefull underton. Hon får lära sig att de länder som har kust mot Östersjön och därmed också territorialvatten i innanhavet är Danmark och Sverige i väster, Polen och Tyskland i söder samt Finland, Estland, Lettland. Litauen och även Ryssland i Öster.

En person påpekar, för att sätta Tolnais utspel i perspektiv, att det även finns amerikanska fartyg i Östersjön – trots att man i motsats till Ryssland inte har någon geografisk koppling till området.

Tolnai gör i en uppföljande tweet efter att hon häcklats ett försök att göra gällande att hon visst inte är okunnig om Östersjöns kringliggande länder men hävdar samtidigt att det är ”anmärkningsvärt” att Ryssland trafikerar sitt territorialvatten med egna fartyg.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons