Tidigare i år kunde Samnytt som första media avslöja att centerpartisten Erik Paulsson häktades misstänkt för bland annat våldtäkt mot barn och grovt sexuellt övergrepp mot barn. Den tidigare kommuntoppen i Vimmerby dömdes för brotten till fängelse i fem år. Nu vill politikern bli friad i hovrätten och har därför kallat in en minnesexpert för att ifrågasätta det utsatta barnet.

Det var den 29 april som Paulsson begärdes häktad misstänkt för grov fridskränkning och våldtäkt mot barn. I mitten av juni meddelade Kalmar tingsrätt att Paulsson döms mot sitt nekade för upprepade fall av av övergrepp mot ett barn i hans närhet. Vidare dömdes politikern även för olaga hot mot en kvinnlig politiker.

Tingsrättsdomen.

LÄS ÄVEN: Centertoppen döms för pedofilvåldtäkter – var kär i flickan

Minnesexpert ska ifrågasätta offret

Målet överklagades till Göta hovrätt. I samband med att förhandlingen inleddes i hovrätten har Paulsson kallat in en av Sveriges främsta minnesexperter för att bryta ned bevisen mot honom, rapporterar SR.

I ett utlåtande som har lämnats in till hovrätten framför Pär-Anders Granhag, professor i psykologi vid Göteborgs universitet, att offrets uppgifter om övergreppen bör bedömas med mycket stor försiktighet. Detta eftersom barnet som vid tidpunkten var i mellanstadieålder var mycket ungt och för att det var länge sedan.

Erik Paulsson (C) Foto: Faksimil Facebook

Prostituerad skulle vara ”liten flicka”

Kalmar tingsrätt dömde även Paulsson för köp av sexuell tjänst från en prostituerad kvinna. Det framgår av förundersökningsprotokoll att Paulsson i en textmeddelanden till kvinnan begärt att hon skulle agera ”en liten flicka”.

Flera C-politiker kopplas till pedofili

Vid sidan om Paulsson har flera andra politiker i Centerpartiet kopplats till pedofili. I november förra året avslöjades EU-toppen Fredrick Federley leva i ett samboförhållande med en pedofil som har utsatt barn 6 och 9 år gamla för 22 fall av grov våldtäkt i samband med nattning.

Kort därefter kunde Samnytt avslöja hur den skånska kommuntoppen Christer Yrjas huserade två dömds pedofiler på sin gård i Tomelilla. Både Federley och Yrjas lämnade sina politiska uppdrag.

Sedan uppmärksammades det att centerpartisten Niklas Wellholt i slutet på oktober förra året dömdes för två fall av sexuellt ofredande mot barn nio och elva år gamla som åkte rullskridskor i Kungsbacka. Detta efter att ha blottat och klämt på sitt könsorgan framför barnen.

I april förra året rapporterade vi om 63-årige Denny Olofsson i Lindome som vid sidan om sitt uppdrag som centerpartistisk nämndeman och värdegrundsexpert våldtog en minderårig flicka flera gånger.

År 2018 kunde vi rapportera att 44-årige Bo Gunnar Hedlund, bosatt i Grythyttan och invald i kommunfullmäktige i Hällefors sedan flera mandatperioder tillbaka, sexuellt utnyttjat en minderårig flicka som var inneboende i familjen som fosterhemsplacerad, ett brott som han dömdes till fängelse för.

LÄS ÄVEN: Centertopp lever med dömd pedofil – ”Måste se människan bakom”