Läkare sjukhus vård doktor

Genrebild. Faksimil Facebook

Inrikes

Cancerpatient väntade över sex år på operation – fick själv påminna vården

Publicerad 7/19/2019
Annons

En cancerpatient i Västerbotten fick vänta över sex år på en operation. På grund av två missar blev det ingen planerad operation och istället spred sig sjukdomen.

I flera år hade en person besvär utan att vården kunde fastställa en orsak. Patienten fick sedan beskedet att en operation var nödvändig för att kunna ställa en diagnos och bota ett symptom, rapporterar SVT.

Men någon kallelse för den operationen kom aldrig. Två år senare upptäckte vårdpersonalen att de hade missat patienten.

LÄS ÄVEN: Cancerpatient tvingades vänta fem månader – tumör blev obotlig

– Det var beslutat och stod i journalen att operation skulle ske, men då ska det skrivas ett planeringsunderlag som ska processas i ett annat journalsystem. Det har man i efterhand inte kunnat hitta, säger chefsläkare Sofie Jacobsson i Region Västerbotten.

Utsattes för ytterligare vårdmiss
En ny operation inplanerades och läkarna misstänkte att det rörde sig om en allvarlig sjukdom. Trots detta lyckades vårdpersonalen återigen missa patienten som aldrig blev kallad till operation.

Det var först fyra år senare när patienten själv kontaktade vården som en ny undersökning och operation genomfördes. Då konstaterade läkarna att patienten hade cancer som även hade spridit sig i kroppen.

”Möjligheten till botande behandling hade ju varit större”
Chefsläkaren fick frågan om hon bedömde att patienten hade kunnat må bättre idag i det fall att en operation hade skett i tid.

– Möjligheten till botande behandling hade varit större. Så är det ju. För den här enskilda patienten är det ju en katastrof, slår Jacobsson fast.

Händelsen är anmäld enligt lex Maria till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Men enligt Region Västerbotten är fallet redan utrett och man uppges även ha vidtagit åtgärder för att minska risken att något liknande ska inträffa igen.

LÄS ÄVEN: Cancerpatient fick ingen behandling på tre månader – avled

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
630Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons