En kvinna som sökte vård för sin hosta fick i flera månader träffa en läkare via så kallade digitala besök. Läkaren gjorde bedömningen att det handlade om astma och en närmare undersökning i person skulle dröja flera månader. När läkaren väl träffade patienten upptäcktes lungcancer.

Händelsen inträffade i mars förra året när kvinnan tog kontakt med en vårdcentral i Botkyrka i södra Storstockholm för att få hjälp med besvärliga andningssvårigheter som pågått i fem månader, rapporterar Mitti.

LÄS ÄVEN: Sjukhus gav patient laxerande – dog av tarmcancer

Läkaren misstänkte att det handlade om astma men kvinnan berättade att hon aldrig haft sådana problem eller allergier. Men det var ingenting som läkaren lade någon vikt i. Istället ordinerades patienten läkemedel och ytterligare ett videobesök bokades in två veckor senare.

Först efter tre månader efter det första vårdkontakten fick kvinnan en tid för att fysiskt träffa läkaren. Då konstaterades det att kvinnan hade kraftigt nedsatt andningsljud från den vänstra lungan och även en knöl i storlek med en valnöt vid vänster armhåla.

Kvinnan remitterades till akutmottagningen vid Karolinska universitetssjukhuset där man slog fast att hon hade lungcancer.

Läkaren skyller på pandemin

Händelsen anmäldes till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) som riktar kritik mot läkaren. De anser att läkaren borde ha bokat in ett fysiskt möte eftersom patienten haft besvären under flera månader.

Läkaren försvarar sitt agerande att hålla videomöten med att man är restriktiv med undersökningar av lungor under rådande pandemi. Den aktuella vårdcentralen uppges ha tagit fram en ny rutin för hur de ska hantera videoundersökningar.

LÄS ÄVEN: Eliott skrek av smärta men vårdcentral nonchalerade – dog av cancer